SAFA

Uutiset

4.11.2014

Puolanjuutalaisten historian museo saa ensimmäisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman on valinnut ensimmäisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Puolanjuutalaisten historian museon. Toisen maailmansodan aikaisen Varsovan gheton alueelle toteutetun museon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki. Tunnustuksen vastaanotti tänään Musiikkitalossa pidetyssä julkistustilaisuudessa museon pääsuunnittelija, professori Rainer Mahlamäki.

Sixten Korkmanin mukaan rakennuksen hillitty arkkitehtuuri tuntuu ehdottoman oikealta tavalta lähestyä kohteen ideaa tavalla, joka kunnioittaa puolanjuutalaisten historiaa ja traagista kohtaloa.

”Kantava ja hedelmällinen teema on rakennuksen kurinalaisen ulkomuodon ja muotokieleltään dramaattisen sisääntuloaulan välinen jännite. Rakennuksen tunnelma on kauttaaltaan harras ja arvokas, mutta myös lämmin ja elämänmyönteinen. Kyseessä on enemmän kuin museo: tämä rakennus on vahvasti merkityksellinen taideteos, joka muuttaa koko Varsovan ilmettä”, Sixten Korkman perustelee valintaansa.

Korkman arvioi kohteita kolmen valintakriteerin valossa: Mikä on kohteen muotokielen suhde rakennuksen käyttötarkoitukseen? Miten hyvin esteettisyys ja toiminnallisuus on kyetty yhdistämään? Miten kohde ’istuu’ omaan ympäristöönsä?

”Rakennuksen muoto ja julkisivu sopivat yhteen viereisen juutalaisgheton sankareiden muistomerkin kanssa. Iso sisääntuloaula jakaa tai jäsentää rakennusta ja on sen ydin. Sen korkeat ja kaareilevat tai aaltoilevat sekä lievästi rosoiset seinät hämmentävät tulijaa ja herättävät kysymyksiä tilan viestistä. Sitä tulkittaessa on esitetty monta metaforaa, mikä osaltaan kielii aulan onnistuneesta muotoilusta”, Korkman sanoo.

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki voitti Puolanjuutalaisten historian museon suunnittelua koskevan kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun vuonna 2005. Rakennus valmistui keväällä 2013, ja päänäyttely on juuri avattu yleisölle 29. lokakuuta 2014. Pääsuunnittelijana toimi Rainer Mahlamäki ja projektiarkkitehteina Riitta Id (2005-2007) sekä Maritta Kukkonen (2008- ). Museo toteutettiin yhteistyössä paikallisen arkkitehtitoimiston Kuryłowicz & Associates kanssa.

“On suuri kunnia ja tunnustus vastaanottaa ensimmäistä kertaa jaettava Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto ja vielä rakennuksesta, jonka kulttuurinen ulottuvuus koskee meitä kaikkia. Lähes kymmenen vuotta kestänyt urakka saa hienon päätöksen. Tämä on palkinto meille kaikille, jotka omalla panoksellaan ovat rakennuksen syntyyn vaikuttaneet”, Rainer Mahlamäki sanoo.

Juutalaisen perinteen tutkimusta, opetusta ja kulttuuria edistävä monitoimitalo

Museorakennus on monitoimirakennus, joka toimii juutalaisen perinteen tutkimusta, opetusta ja kulttuuria edistävänä laitoksena. Perusnäyttely käsittää raakatilaa noin 5 000 neliömetriä ja se sijaitsee sisääntuloaulan alla. Näyttely esittelee puolanjuutalaisen kulttuurin eri muotoja ja aikakausia keskiajalta nykypäivään asti.

Rakennuksen runko on paikalla valettua betonia. Sisääntuloaulan kaarevat seinät ja niihin liittyvät katon kaareutuvat muodot ovat osa runkoa. Kantavien kaarevien seinien toteutussuunnittelu oli erityisen haastavaa.

Seinäpinnat ovat suuria yhtenäisiä geometrisesti kaksoiskaarevia kappaleita, suurimpia koskaan toteutettuja. Museon ulkopinta on lasia. Kaksoisjulkisivun ulommassa kerroksessa laminoidut lasilevyt vuorottelevat esikäsiteltyjen rei’itettyjen kuparilevyjen kanssa.

Museohankkeen tilaajana toimivat Puo­lan kult­tuu­ri­mi­nis­te­riö, Juu­ta­lai­sen his­to­rian ins­ti­tuut­ti se­kä Var­so­van kau­pun­ki. Puolan arkkitehtiliitto palkitsi rakennuksen aiemmin tänä vuonna kahdella eri palkinnolla (SARP Award of the Year ja Award for the Best Architectural Object Built Using Public Funds under the Honorary Patronage of the President of the Republic of Poland) katselmuksessaan, jossa palkittiin vuosien 2012–13 parhaat kohteet.

 


3.10.2014

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsee taloustieteen professori Sixten Korkman

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon syksyllä 2014 ensimmäistä kertaa. Esiraadin valitsemat neljä palkintoehdokasta ovat Serlachius-museo Göstan paviljonki Mäntässä, Helsingin yliopiston pääkirjasto Kaisa-talo, Puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa sekä Seinäjoen pääkirjasto Apila. Palkinnon saajan valitsee Aalto-yliopiston taloustieteen professori (Professor of Practice) Sixten Korkman. Voittaja julkistetaan marraskuussa järjestettävässä tilaisuudessa.

Palkinnon valitsijaksi haluttiin valita vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Valinnalla halutaan korostaa sitä, että laadukas arkkitehtuuri on parhaimmillaan kaikille tilojen käyttäjille avautuva kokemus. Jokainen voi olla arkkitehtuurin asiantuntija.

”Arkkitehtien töitä katsellessani kiinnitän huomiota ainakin kolmeen seikkaan. Mikä on kohteen muotokielen suhde rakennuksen käyttötarkoitukseen? Miten hyvin esteettisyys ja toiminnallisuus on kyetty yhdistämään? Miten kohde ”istuu” omaan ympäristöönsä? Laadukas arkkitehtuuri on tärkeää, sillä rakennettu ympäristö on laajennettu olohuoneemme, joka vaikuttaa meidän kaikkien viihtyvyyteen. Itse haaveilin lukiolaisena arkkitehdin ammatista, mutta totesin taiteelliset lahjat siinä määrin olemattomiksi, että päätin hakeutua muualle”, kertoo professori Sixten Korkman näkökulmastaan arkkitehtuuriin.

Palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Valitut ehdokkaat edustavat laadukasta julkista rakentamista. Palkintoehdokkaiden listalle ei tällä kertaa nostettu asuntokohteita.

”Julkinen rakentaminen tarjoaa tällä hetkellä asuntokohteita enemmän mahdollisuuksia toteuttaa tuoreita ideoita. Asuntoarkkitehtuuri Suomessa on pitkään elänyt pysähtyneisyyden aikaa. Kaikki palkintoehdokkaat ovat arkkitehtuurikilpailun kautta valittuja ja rakennusten suunnittelijat edustavat kolmea eri sukupolvea. On ilahduttavaa, että arkkitehtuurimme uudistuu samalla, kun osaamisen perinne jatkuu”, kertoo esiraadin puheenjohtaja, Arkkitehti-lehden päätoimittaja ja arkkitehti Jorma Mukala.

Esiraadin muut jäsenet ovat Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste, arkkitehti Esa Ruskeepää ja Aalto- yliopiston tilasuunnittelun professorina Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa toimiva Pentti Kareoja. Raadin sihteerinä toimii SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.