Esiraati

Suomen Arkkitehtiliiton nimeämä esiraati valikoi kolmen edellisen vuoden vuoden aikana valmistuneista rakennuksista kolmesta viiteen palkintoehdokasta. Esiraatiin nimetään puheenjohtaja ja kolme jäsentä, ja esiraadin jäsenyys on kaksivuotinen.

Rainer Mahlamäki

Esiraadin puheenjohtaja

Professori, arkkitehti SAFA Rainer Mahlamäki (s. 1956) on vaikuttanut laajasti arkkitehtuurin alalla Suomessa, mm. arkkitehtuurin professorina Oulun yliopistossa ja Suomen Arkkitehtiliiton puheenjohtajana. Hänen kansainväliset saavutuksensa saivat tunnustusta muun muassa vuonna 2017, kun Ruotsin kuningas myönsi hänelle arvostetun Prinssi Eugenin mitalin erityisistä taiteellisista ansioista.

Rainer Mahlamäen tärkeimpiä suunnittelutöitä ovat Puolan juutalaisten historian museo Varsovassa ja Suomen metsämuseo Lusto Punkaharjulla sekä käynnissä olevat hankkeet Żurawie-hybridikortteli Puolan Gdańskissa ja Lost Shtetl -juutalaismuseo Liettuan Šeduvassa.

Rainer Mahlamäki perusti Lahdelma & Mahlamäki arkkitehdit yhdessä Ilmari Lahdelman kanssa vuonna 1997. Heidän yhteistyönsä kuitenkin alkoi jo ennen tätä, kun Arkkitehtitoimisto 8 studio perustettiin vuonna 1986 ja Arkkitehtitoimisto Kaira-Lahdelma-Mahlamäki vuonna 1992.

Harri Hautajärvi

Harri Hautajärvi on arkkitehti ja tekniikan tohtori, joka on tehnyt tutkimus- ja kirjoitustyötä ja suunnitellut korjausrakentamista, sisustuksia ja rakennuksia omassa arkkitehtitoimistossaan vuodesta 1995. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita arkkitehtuurikirjoja ja häneltä on julkaistu noin 260 yleistajuista tai tieteellistä artikkelia kirjoissa ja ammatti-, aikakaus- ja sanomalehdissä.

Hautajärvi oli Arkkitehti-lehden päätoimittaja 2000–2008, jolloin hänelle ja lehdelle myönnettiin useita palkintoja. Hänen tutkimuksensa Autiotuvista lomakaupunkeihin – Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria palkittiin rakennusalan parhaana väitöskirjana 2015. Hautajärvi on yksi palkitun pamfletin Kenen kaupunki? Helsingin kaupunkisuunnittelu ja kulttuuriympäristö törmäyskurssilla (2021) toimittajista ja kirjoittajista.

Hautajärvi on ollut museonäyttelyiden kuraattorina sekä suunnitellut näyttelyitä ja museotiloja. Hän on toiminut monissa palkintolautakunnissa sekä mm. arkkitehtuurin alan järjestöjen ja säätiöiden hallitusten ja muiden luottamuselinten jäsenenä ja puheenjohtajana.

Sarlotta Narjus

Sarlotta Narjus, arkkitehti SAFA (1966) on opiskeluajoistaan lähtien toiminut vastuullisena arkkitehtisuunnittelijana kilpailuvoittojen myötä saaduissa toimeksiannoissa. Expo 2000 maailmannäyttelypaviljongin kilpailuvoiton (1998) jälkeen Narjus ja puolisonsa professori Antti-Matti Siikala lunastivat Arkkitehti Jan Söderlundin toimiston, jonka nimi muutettiin Arkkitehtitoimisto SARC Oy:ksi ja Narjus siirtyi yhtiön toimitusjohtajaksi.

Narjus on toiminut asiantuntijatehtävissä kotimaisten ja kansainvälisten arkkitehtuuripalkintojen ja -kilpailujen tuomaristoissa sekä rakennusalan muissa luottamustehtävissä (mm. ATL, Rakennustietosäätiö, Spirit of Nature -palkinto). Narjus on toiminut myös tuntiopettajana Aalto-yliopistossa ja luennoinut maailmalla.

Merkittäviä viimeaikaisia töitä ovat mm. historialliset korjaushankkeet Töölön kampus, Marmoripalatsi, vanha Rakennustaiteen museo (Puistokatu 4) sekä nk. Kaartin lasaretin korttelikokonaisuus, uudiskohteista mm. Keilaniemen alueen kehitys sekä Uusi Lastensairaala, jolle myönnettiin Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto 2018.

Jenni Reuter

Jenni Reuter (s. 1972) on Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin perusteiden ja teorian professori. Reuterin opetuksen keskiössä ovat tilojen suunnittelu kestävää tulevaisuutta varten, arkkitehdin muuttuvan työnkuvan mahdollisuudet, uudet pedagogiset mallit sekä arkkitehtuurin ja muiden taidemuotojen välinen vuorovaikutus. Vuodesta 2016 hän on kuratoinut kansainvälistä Architecture Speaks! -luentosarjaa.

Jenni Reuter työskentelee suunnittelevana arkkitehtina sekä oman toimistonsa kautta että yhdessä Saija Hollménin ja Helena Sandmanin kanssa. Ryhmä aloitti yhteistyönsä vuonna 1995 Naistentalolla Rufisqueen, Senegaliin. Tyttöjen asuntoloita on parhaillaan rakenteilla Tansaniaan. Heidän vuonna 2007 perustamansa kansalaisjärjestö Ukumbi tarjoaa arkkitehtipalveluita kehittyville yhdyskunnille.

Sekä Jenni Reuterin että HRS-arkkitehtien töitä on palkittu Suomessa ja maailmalla sekä esitelty ja julkaistu laajasti, mm. Venetsian arkkitehtuuribiennalessa useita kertoja. Vuonna 2017 Jenni Reuter vastaanotti Kulttuurirahaston suurpalkinnon.

Jenni Reuter opettaa ja luennoi myös vierailijana yliopistoissa ja -tapahtumissa ympäri maailmaa sekä vaikuttaa useissa luottamustehtävissä ja arkkitehtuurikilpailujen tuomaristoissa.

Siirry takaisin sivun alkuun