SAFA

Valitsija

Hannu Väisänen

Kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen tuli suurelle yleisölle tutuksi kuvitettuaan vuonna 1999 ilmestyneen juhlavuoden Kalevalan. Hänen kuvataiteellinen uransa alkoi kuitenkin paljon aiemmin. 1970-luvun lopulla hän sai tehtäväkseen maalaussarjan toteutuksen ja kirkkotekstiilien suunnittelun Juha Leiviskän piirtämään Pyhän Tuomaan kirkkoon Oulussa. Vuonna 1989 valmistui  alttaritaulu ja maalaussarja Simo ja Käpy Paavilaisen suunnittelemaan Kontulan kirkkoon. Suomen Kansallisoopperan lämpiön maalaukset ”Linos ” ja  ”Tepsikore” valmistuivat vuonna 1996 ja arkkitehti Hannele Grönlundin Janakkalaan suunnitteleman ”La Folie”-huvimajan maalaukset  2006. Maalaustyönsä ohessa Hannu Väisänen on mm kirjoittanut käsikirjoituksen kuvataidetta käsittelevään televisiosarjaan ”Kahdeksan sisäkuvaa” ja suunnitellut lavastuksen ja puvustuksen Savonlinnan Oopperajuhlien ”Tannhauseriin”.

Hannu Väisäsen ensimmäinen romaani ”Vanikan palat” ilmestyi vuonna 2004. Sen saama  vastaanotto kannusti Väisästä kokeilemaan siipiään myös kirjallisuuden pakeilla. Vuonna 2007 ilmestynyt  romaani ”Toiset kengät” voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Kuuden romaaninsa lisäksi Väisänen on toiminut kolumnistina mm Helsingin Sanomissa, Kalevassa, Glorian Antiikissa ja Lääkäri-lehdessä. Kuvataiteen ja kirjallisuuden vuorottelu on ollut haasteellista mutta myös hedelmällistä ja auttanut purkamaan luovaan työhön liitettyjä myyttejä.

Hannu Väisänen sai Pro Finlandia-mitalin vuonna 1993. Kiitos kirjasta -mitalin hän sai vuonna 2004. Taiteen valtionpalkinto hänelle myönnettiin vuonna 2007, Suomen Leijonan komentajamerkki vuonna 2008 ja kirjallisuuden valtionpalkinto vuonna 2015.

Hannu Väisänen on vuodesta 1990 asunut Ranskassa. Vuodesta 2015 Väisänen on myös Ranskan kansalainen. Kaksoiskansalaisuus on pakottanut Väisästä tutkimaan laajemmin eurooppalaista perintöä, sen mahdollisuuksia ja sen tulevaisuutta. Väisänen kokee olevansa siinä joukossa jonka tehtävä on puolustaa purkutuomion saanutta Eurooppaa.

Kuva: Jouni Harala