SAFA

Esiraadin perustelut

Rovaniemen keskuskenttä on jalkapalloseura RoPS:n kotikenttä. Se sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman ns. Poronsarvikaavan alueella Rovaniemen keskustan tuntumassa. Uudesta katsomo- ja monitoimirakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2012, jonka APRT voitti ehdotuksellaan Railo. Suunnitelmassa uusi veistoksellinen katsomo ja lohkaremaiset asuin- ja toimitilarakennukset jättävät väliinsä railomaisen tilan, jonka hahmottuminen odottaa vielä asuinrakennusten toteutumista. Vuonna 2015 valmistunut katsomo alapuolisine tiloineen on kuitenkin muodostunut jo maamerkiksi Poromiehentien varteen.

Katsomo näyttäytyy eri suunnista erilaisena. Suoraan edestä, kentän toiselta laidalta nähtynä se piirtyy sirona ja kevyenä, pilarien varassa seisovana lippana, jonka alle 2000-paikkainen katsomo jää. Istuinten värit toistavat RoPS:n värejä ja niiden ylälinjan muotoilu tuo mieleen Lapin tunturit. Päädyistä katsottuna se kohoa jyhkeänä rakennelmana, jota levymäiset, vanerilla päällystetyt pystykannattajat hallitsevat. Pitkä, kadun puoleinen sivu taas taipuilee haitarimaisena levypilarien sarjana. Rakenne katoksessa on terästä ja aputilat katsomon alla sekä porrastukset ovat betonia. Kilpailuvaiheen puurakenne korvautui toteutusvaiheessa teräsristikoilla, jotka mahdollistavat katoksen pitkän ulokkeen ja pilarittoman katsomovyöhykkeen.

Katsomorakennus on parhaimmillaan etäältä katsottuna: suurena, veistoksellisena urheilurakennuksena. Kohteesta käyty arkkitehtuurikilpailu ja sen tulos on Rovaniemen kaupungilta arkkitehtuuriteko, mikä ilahduttaa niin paikallista jalkapallon ystävää kuin kaupungissa vierailevaa turistia. Rovaniemi on ennestään tunnettu Alvar Aallon suunnittelemista merkkirakennuksista. Uusi urheilukentän monitoimirakennus tuo kaupungin arkkitehtuuritarjontaan tuoreen nykyaikaisen lisän.