SAFA

Valitsija

Esa Saarinen

Esa Saarinen on filosofi, yritysvalmentaja, kirjailija, Aalto-yliopiston emeritusprofessori ja julkisuudesta tuttu keskustelija.

Saarinen väitteli Helsingin yliopistossa 1977 tutkimuksellaan, joka käsitteli logiikkaa ja kielifilosofiaa, ja oli väitellessään 24-vuotiaana Suomen nuorimpia tohtoreita. Jan Blomstedin kanssa kirjoittamansa kirjan Punk-Akatemia (1980) myötä Saarinen tuli tunnetuksi ”punktohtorina”. Helsingin yliopistossa hän toimi filosofian laitoksessa eri tehtävissä mm. yliassistenttina, dosenttina sekä vt. professorina vuoteen 1999. 

Saarisen yhdessä M. A. Nummisen kanssa kirjoittama kirja Terässinfonia (1981) ja esseeteokset Epäihmisen ääni (1984) ja Erektio Albertinkadulla (1988) nousivat kulttimaineeseen yhdessä Saarisen LP-levyn “Filosofia” (1984) ja Saarisen värikkään julkisen esiintymisen kanssa. Postmodernin kulttuurin mediafilosofiaa käsitellyt Imagologies: Media Philosophy (1994, yhdessä Mark C. Taylorin kanssa) on Saarisen kansainvälisesti tunnetuin teos. Saarinen on julkaissut laajasti filosofiasta ja kirja Länsimaisen filosofian historia huipulta huipulle Sokrateesta Marxiin (1985) on alansa perusteoksia.

Yritysmaailmassa Saarinen on toiminut muun muassa Nokian ja Marimekon valmentajana ja konsulttina, ja pitänyt suuren määrän yritysjohtajille ja muulle henkilökunnalle suunnattuja seminaareja Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1990-lähtien, jolloin Saarinen julkaisi Ensto-yhtiöiten perustajan Ensio Miettisen kanssa kirjan Muutostekijä. Vuodesta 1995 lähtien 53 kertaa järjestetyssä viikon mittaisessa Pafos-seminaarissa eritaustaiset ihmiset ovat pohtineet elämänkäsitystään Saarisen johdolla.

Saarinen on tunnetuimpia luennoitsijoita ja puhujia Suomessa. Hänen filosofian luennoilleen tungeksittiin jo 1980-luvulla. Psykologi Kirsti Longan kanssa 1990-luvulla pitämä Onnistumisen psykologia ja filosofia -sarja oli legendaarinen täyttäen Helsingin yliopiston suuren juhlasalin. Saarinen palkittiin opetusansioistaan Helsingin yliopiston Eino Kaila -palkinnolla.

Saarisella on jo pitkään ollut tiivis yhteys myös teknisiin tieteisiin: hänet kutsuttiin vuonna 2001 Teknillisen korkeakoulun systeemitieteiden, soveltavan filosofian ja luovan ongelmanratkaisun professoriksi (nyk. Aalto-yliopisto). Saarisen opettama Filosofia ja systeemiajattelu -kurssi sai suuren suosion – kurssin on suorittanut yli 6 000 opiskelijaa ja sen tallenteita on katsottu ja kuunneltu yli miljoona kertaa. Saarinen jäi professuuristaan juuri eläkkeelle.

Esa Saarinen on naimisissa Pipsa Pallasvesan kanssa. Pariskunnalla on kaksospojat.

Kuva: Katja Tähjä

Lue Esa Saarisen perustelutekstit ehdokkaista