SAFA

Valitsija

Klaus Härö

Klaus Härö on yksi maamme arvostetuimmista elokuvantekijöistä. Hänen elokuvansa ovat voittaneet kymmeniä palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, muun muassa Berliinin elokuvajuhlien arvostetun kristallikarhun sekä Ingmar Bergman -palkinnon, maestron itsensä valitsemana. 

Härön ensimmäinen pitkä elokuva Näkymätön Elina (2003) oli ruotsalais-suomalainen lastenelokuva. Tämä, kuten sotalapsesta kertova draama Äideistä parhain (2005), oli yhteistuotanto. Kansainväliset tuotantotiimit ovatkin olleet Härön elokuvissa enemmän sääntö kuin poikkeus.

Härön ensimmäinen Suomessa kuvattu ja täysin suomenkielinen elokuva oli vuonna 2009 ensi-iltansa saanut Postia Pappi Jaakobille. Elokuva voitti Jussi-palkinnon parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, miespääosasta sekä parhaasta musiikista. Kesällä 2022 elokuva valittiin Helsingin Sanomien yleisöäänestyksessä 2000-luvun koskettavammaksi kotimaiseksi elokuvaksi. 

Härön elokuvissa toistuvia aiheita ovat olleet lapset ja nuoret aikuisten maailman puristuksessa, sekä heikot ja näkymättömäksi jääneet. Härö on palkittu kotimaassaan muun muassa Humanismin käsi (2006) ja Kirkkotaiteen Engel palkinnoilla (2012). 

Syksyllä 2022 ensi-iltansa saa elokuva My sailor, My love (Rakkaani Merikapteeni). Elokuva on suomalais-irlantilainen yhteistuotanto ja ohjaajan ensimmäinen englanninkielinen elokuva. 

Härön kahdeksasta elokuvasta neljä ovat edustaneet maataan Oscar-kilpailussa. Miekkailija (2015) ylsi parhaan ulkomaisen elokuvan shortlistalle 2016 ja samana vuonna elokuvalle myönnettiin Golden Globe -ehdokkuus.