SAFA

Uutiset

15.8.2017

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaat tänä vuonna peruskorjauskohteita: Tarton Paavalin kirkko, Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus, Helsingin kaupunginteatteri ja Roihuvuoren ala-aste

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon nyt neljättä kertaa. Esiraadin valitsemat vuoden 2017 finalistit – Tarton Paavalinkirkko, Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus, Helsingin kaupunginteatteri ja Roihuvuoren ala-aste ­– ovat kaikki alun perin Suomen itsenäisyyden aikana valmistuneita kohteita. Palkinnon saajan valitsee OP Ryhmän pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen. Voittaja julkistetaan 2. lokakuuta.

Voittajan valitsee OP Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsijaksi on kutsuttu muun kuin arkkitehtuurin saralla ansioituneita, kansainvälisestikin tunnettuja suomalaisia. OP Ryhmän pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhista kiehtoo tämän vuoden palkintoehdokkaissa erityisesti se, miten arkkitehtonisesti arvokkaat rakennukset voidaan uudistaa tulevaisuuden käyttötarkoituksiin sopiviksi, säilyttäen kuitenkin hienosti alkuperäisen arkkitehtuurin erityispiirteet.

”Sopusointu uuden ja vanhan kesken tekee jokaisessa kohteessa vaikutuksen. On hienoa, että Suomi 100 -juhlavuonna pääsen osaltani osoittamaan arvostusta peruskorjaustyölle. Muutos ympärillämme haastaa myös julkiset rakennukset muuntautumaan. Rakennustenkaan kohdalla uudistuminen ei ole vain vaihtoehto, se on elinehto – jolle toteutustapoja löytyy monia”, Karhinen toteaa.

Vapaa-ajallaan Karhinen suhtautuu intohimoisesti vanhojen hirsitalojen purkuun ja uudelleenpystykseen omin käsin, ja rakentaminen on vahvasti läsnä myös Karhisen päivätyössä ja luottamustoimissa:

”OP Vallila ja Uusi Lastensairaala ovat esimerkkejä upeista vahvojen tarinoiden kohteista. Vallilan korttelissa tavoitteenamme oli luoda vanhaan kortteliin tilat, jotka tukevat tulevaisuuden tapoja tehdä työtä – uutta ja vanhaa sopivasti yhdistäen.”

Finalistit edustavat vaalimisen arvoista rakennustaidetta Suomen itsenäisyyden ajalta

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon esiraati on päättänyt nostaa esiin laadukkaita korjausrakentamiskohteita.

”Uuden, laadukkaan arkkitehtuurin tekemisen rinnalla on yhtä tärkeää ylläpitää arvokasta rakennusperintöämme. Valitut kohteet ovat olemassaolonsa aikana osoittautuneet vaalimisen arvoiseksi rakennustaiteeksi. Niihin viime vuosina tehdyt korjaustoimenpiteet ovat kunnioittaneet ja jopa kirkastaneet alkuperäistä arkkitehtonista ajatusta, mutta samalla tuoneet rakennuksiin myös tämän hetken näkökulmasta onnistuneita oman aikansa jälkiä, synnyttäen ajallista kerroksellisuutta”, esiraadin puheenjohtaja Janne Pihlajaniemi perustelee finalistikohteiden valintaa.

Tarton Paavalinkirkon ja seurakuntakeskuksen restaurointi ja laajennus valmistui vuonna 2015. Lähes kymmenvuotisen korjaus- ja laajennushankkeen veti arkkitehti Merja Niemisen ja taitelijaprofessori Kari Järvisen entistämiseen erikoistunut toimisto. Projektiarkkitehtina toimi Päivi Pennanen ja valaistus- ja kalustesuunnittelusta vastasi Markku Nors. Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema ja yhtenä hänen merkkityönään pidetty Tarton Paavalinkirkko vihittiin käyttöön vuonna 1917. Restauroinnissa rakennuksen arkkitehtoniset arvot on onnistuttu hienosti puhdistamaan esille. Rakennuksen kellariin on rakennettu uusi krypta ja kolumbaario sekä pihalle muistolehto. Esiraadin mukaan kirkon uusien ja vanhojen rakennusosien suhde toisiinsa on onnistunut ja harmoninen.

Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskukseksi peruskorjattu Otaniemen kampuksen kirjasto valmistui vuonna 1970 täydentämään arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta. Peruskorjauksessa rakennuksen ulkoarkkitehtuuri ja kirjaston salitilat kalusteineen säilytettiin ennallaan. Uusiksi tiloiksi avattiin oppimiskeskus alkuperäisiin kirjavarastokerroksiin. Esiraadin mukaan tilojen arkkitehtoniset ratkaisut ja nykyaikaiset sisustusratkaisut luovat tuttuun kokonaisuuteen uuden aikakauden tuntua. Viime vuonna valmistuneen laajennuksen suunnittelusta vastasi Arkkitehdit NRT (arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes sekä hankesuunnitteluvaiheessa Eeva-Liisa Elo-Lehtinen) ja sisustussuunnittelusta Arkkitehtitoimisto JKMM (sisustusarkkitehti SIO Päivi Meuronen)

Helsingin kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koko rakennus on peruskorjattu. Rakennusta kunnioittava hienovarainen uudistaminen ja tekninen taituruus näkyvät hienolla tavalla teatterin peruskorjauksessa. Timo Penttilän arkkitehtuurin erityisominaisuudet on kyetty säilyttämään ja osin myös palauttamaan alkuperäiseen asuunsa huolimatta rakennukseen tuodusta uudesta tekniikasta. Tänä vuonna valmistuneen peruskorjauksen suunnittelusta vastasi LPR Arkkitehdit (arkkitehdit Pauno Narjus, Richard Alaskewicz ja Tiitta Itkonen sekä sisustusarkkitehdit Tuomas Lemmetyinen ja Philip Kronqvist) yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Roihuvuoren ala-asteen perusparannuksen suunnitteli Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy (arkkitehdit Timo Jeskanen ja Juha Kihlström). Työ valmistui viime vuonna. Ulkoapäin yksinkertainen, suorakaiteen muotoinen rakennus kätkee hienostuneella luonnonvalon ohjaamisella jäsennetyt sisätilat. Ilmanvaihdon uudistamiseksi rakennettiin kaksi rakennuksen pituussuuntaista huoltotunnelia. Alaslasketut kattovyöhykkeet sijoitettiin opetustiloissa käytäväseinän ylälasin alapuolelle. Näillä oivalluksilla rakennuksen alkuperäinen tilarakenne saatiin säilytettyä. Professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema koulu valmistui vuonna 1967.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon nyt neljättä kertaa. Voittaja julkistetaan kansainvälisenä arkkitehtuurin päivänä 2. lokakuuta Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa. Lisäksi SAFAn paikallisosastot juhlistavat kansainvälistä arkkitehtuurin päivää järjestämällä opastettuja kierroksia arkkitehtuurikohteisiin eri puolella Suomea. Tapahtumat ovat osa Suomi 100-hanketta.