Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2018

Lallukan taiteilijakoti

Korjaussuunnittelussa luotettiin rakennuksen alkuperäiseen, voimakaspiirteiseen arkkitehtuuriin.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtitoimisto Freese Oy (pääsuunnittelija arkkitehti Simo Freese, arkkitehti Eva Knif, sisustusarkkitehti Anu Halme sekä arkkitehtiopiskelijat Mari Haavisto, Erno Kouvonen ja Hilda Uusitalo), värisuunnittelu professori Vilhelm Helander ja arkkitehti Jaakko Penttilä

Tilaaja

Juho ja Maria Lallukan taiteilijakotisäätiö

Urakoitsija

Consti Julkisivut Oy

Sijainti

Helsinki

Laajuus

8 300 m²

Valmistusvuosi

2017

Lyhyesti

Arkkitehti Gösta Juslenin piirtämää, vuonna 1933 valmistunutta Lallukan taiteilijakotia pidetään yhtenä maamme funktionalistisen arkkitehtuurin merkkiteoksista. Vuonna 2017 valmistui suuri korjaushanke, jolla turvattiin arvokkaan rakennuksen ja yhteisön tulevaisuus. Korjaussuunnittelussa luotettiin rakennuksen alkuperäiseen, voimakaspiirteiseen arkkitehtuuriin.

Jussi Tiainen

Esiraadin perustelut

Arkkitehti Gösta Juslenin piirtämää Lallukan taiteilijakotia pidetään yhtenä maamme funktionalistisen arkkitehtuurin merkkiteoksista. Juho Lallukan testamenttivaroin rakennettu taiteilijoiden asuin- ja ateljeetalo oli valmistuessaan vuonna 1933 Suomen ensimmäinen varta vasten taiteilijoille rakennettu talo, ja taiteilijakoti-instituutiona maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen. Talo, joka toimii edelleen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, suojeltiin rakennussuojelulailla vuonna 2012 arkkitehtonisen, kulttuuri- ja henkilöhistoriallisen sekä kaupunkikuvallisen arvonsa perusteella. Erityisen arvokkaita ja harvinaisia ovat 1930-luvun sisätilat: juhlavat, pintakäsittelyiltään ja väreiltään runsaat ja loistokkaat yhteistilat sekä kotoisat ja valoisat ateljeet.

Rakennuksessa toteutettiin vuosina 2012–2017 eri rahoitustahojen merkittävällä tuella suuri korjaushanke, jolla turvattiin arvokkaan rakennuksen ja yhteisön tulevaisuus. Taiteilijakodissa uusittiin talotekniikka, korjattiin vesikatto, alkuperäiset ikkunat, julkisivurappaukset ja -maalaukset, modernisoitiin kylpyhuoneet ja keittiöt sekä restauroitiin palauttaen arvokkaat sisätilat. Korjaussuunnittelussa luotettiin rakennuksen alkuperäiseen, voimakaspiirteiseen arkkitehtuuriin. Tilaratkaisut pyrittiin säilyttämään, ja talotekniikan uusimisen edellyttämät laajat rakenneavaukset korjattiin alkuperäistä vastaavia materiaaleja ja työtapoja käyttäen.

Korjauksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto Freese Oy, julkisten tilojen erikoismaalaustyönä toteutetun ennallistavan värityksen professori Vilhelm Helander.

Vuoden 2018 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2018 olivat Amos Rex -taidemuseo, Lallukan taiteilijakoti, Tiedekulma, Tuupalan puukoulu ja Uusi lastensairaala.

Uusi lastensairaala

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2018

Siirry takaisin sivun alkuun