Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2015

Puukuokka

Vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja on Puukuokka.

Tiedot

Arkkitehtuuri

OOPEAA Office for Peripheral Architecture

Tilaaja

Lakea Oy

Urakoitsija

JVR-rakenne Oy

Sijainti

Kuokkala, Jyväskylä

Laajuus

18 650 m²

Valmistusvuosi

2014

Lyhyesti

Jyväskyläläisen Kuokkalan kirkon takana sijaitsevalle kumpareelle on suunniteltu kolmen puukerrostalon kopla, joista ensimmäinen valmistui vuonna 2014. Noin puolet kahdeksankerroksisen talon yhteensä 58 asunnosta on kaksioita, loput kolmioita ja neliöitä. Puukuokka edustaa suomalaisen puukerrostalorakentamisen uusinta osaamista.

Mikko Auerniitty

Esiraadin perustelut

Puukuokka on uusi ja tuore puheenvuoro korkeatasoisen asuntorakentamisen puolesta. Kahdeksankerroksisen puisen rakennuksen arkkitehtuuri on eheä kokonaisuus sekä hieno osoitus siitä, miten hyödyntämällä uusia tuotanto- ja valmistusmenetelmiä on mahdollista luoda yksilöllistä ja persoonallista asuntoarkkitehtuuria.

Rakennuksen kevyesti taitettu massa yhdessä suuren harjamaisen katon kanssa tekevät siitä positiivisella tavalla kappalemaisen. Suuri rakennus istuu paikkaansa rinteen reunaan luontevasti. Sen katutilaan päin suuntautuva tumma ulkokuori suojaa korkeammalla sijaitsevaa sisäpihaa luoden korkean rakennuksen syliin ihmisläheisen pihapiirin. Kontrastina kadunpuolen dramaattiselle kuorelle, pihanpuolen julkisivu on käsittelemätöntä kuusta ja sitä elävöittävät erilaisten parvekeulokkeiden ulostyöntyvät sarjat. Tunnelmien vastapari toimii hyvin ja merkkaa luontevasti julkisen ja yksityisen puolen alueet. Ulospäin rakennuksen hahmo on ajaton, mutta myös samaan aikaan uudenlainen näkemys asuntoarkkitehtuurista.

Kaikki asunnot muodostuvat esivalmistetuista työmaalla yhteen liitetyistä tilaelementeistä. Taitavalla suunnittelulla on saatu aikaan mielenkiintoisia pohjaratkaisuja, joissa useimmissa tyypillisenä dominoivana elementtinä on sisäänvedetty täysin lasisena asuntoihin aukeava parveketila. Asunnot on pinottu kolmeen kahdeksankerroksiseen vyöhykkeeseen, jolloin niiden väliin jää korkea ja valoisa koko rakennuksen korkuinen aulatila. Ratkaisu tehdä tilasta puolilämmin on mahdollistanut sen poikkeuksellisen avaran mitoituksen. Katedraalimaisen mittakaavan ja eteerisen tunnelman omaava aula avautuu komeasti kohti ympäröiviä maisemia kolmelta julkisivulta muodostaen poikkeuksellisen hienon arkkitehtonisen elämyksen asuinrakennuksen sydämeen.

Puukuokka on johdonmukainen osoitus taitavan ja luovan suunnittelun mahdollisuuksista saada aikaan persoonallista ja korkeatasoista asuntorakentamista. Se poikkeaa vahvasti nykyisestä kerrostaloarkkitehtuurin valtavirrasta niin teknisesti kuin arkkitehtonisestikin ja osoittaa miten arkkitehtonisesti rikasta asuntorakentaminen Suomessa voi olla.

Vuoden 2015 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2015 olivat Kangasalo-talo, Puukuokka, Merenkulkijanrannan asuinkortteli ja OP Ryhmän uudet tilat.

Siirry takaisin sivun alkuun