Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2023

Taidemuseo Chappe

Chappe on rohkealla tavalla moderni rakennus, joka mittakaavallaan asettuu maltillisen nöyrästi osaksi Tammisaaren puukaupunkia.

Tiedot

Arkkitehtuuri

JKMM Arkkitehdit: Asmo Jaaksi (pääsuunnittelija), Gerrie Bekhuis (projektiarkkitehti)

Tilaaja

Albert de la Chapellen taidesäätiö

Urakoitsija

K Jousmaa Oy

Sijainti

Tammisaari

Laajuus

1 210 m²

Valmistusvuosi

2023

Tuomas Uusheimo

Tuomas Uusheimo

Lyhyesti

Keväällä 2023 valmistunut Chappe on rohkealla tavalla moderni rakennus, joka mittakaavallaan asettuu maltillisen nöyrästi osaksi Tammisaaren historiallista, kerroksellista ja pienipiirteistä puukaupunkia. Julkisivut on verhoiltu vinottain halki sahatuilla ja harmaaksi maalatuilla kuusiparruilla, joiden kulmikas muoto antaa rakennukselle reliefimäisen pinnan. Puu näkyy ja tuntuu myös sisätiloissa, luoden harmonista tunnelmaa ja miellyttävää akustiikkaa. Chappe lisää olennaisesti Tammisaaren kulttuuritarjontaa ja houkuttelevuutta sekä matkailijoiden että Raaseporin kaupungin omien asukkaiden kannalta.

Tuomas Uusheimo

Esiraadin perustelut

Tammisaaressa huhtikuussa 2023 avatun taidemuseo Chappen suosiosta kertoo parhaiten sen ovelle aamuisin ennen avaamisaikaa muodostuva pitkä jono. Chappessa kiinnostaa ja koskettaa sekä ammattitaidolla esille pantu taide että omaperäinen ja korkeatasoinen, JKMM Arkkitehtien suunnittelema, arkkitehtuuri. Museon rakennuttanut säätiö valitsi JKMM:n suunnittelijaksi sen voitettua arkkitehtuurikutsukilpailun vuonna 2019.

Chappe on rohkealla tavalla moderni rakennus, joka mittakaavallaan asettuu maltillisen nöyrästi osaksi Tammisaaren historiallista, kerroksellista ja pienipiirteistä puukaupunkia. Osa tiloista on Amos Rex -taidemuseon tavoin sijoitettu huomaamattomasti maanalaiseen kellarikerrokseen, jossa on myös Raaseporin museon päärakennukseen johtava yhdyskäytävä. Museorakennusten lisäksi kulttuurikorttelissa on entuudestaan myös Galleria Elverket.

Chappe on rakennettu puusta ja betonista. Sen koko, hahmo, julkisivut ja yksityiskohdat on huolella ja taiten harkittu ja räätälöity. Julkisivut on verhoiltu vinottain halki sahatuilla ja harmaaksi maalatuilla kuusiparruilla, joiden kulmikas muoto antaa rakennukselle reliefimäisen pinnan.

Chappen kynnys on matalalla ja sisäänkäynti on kutsuva. Puu näkyy ja tuntuu sisätiloissa, luoden harmonista tunnelmaa ja miellyttävää akustiikkaa. Maanpäällisiin tiloihin lankeaa runsaasti luonnonvaloa, ja  ympäröivään kaupunkiin avautuu näkymiä, jotka ovat kuin kehystettyjä maisemia. Interiöörejä täydentävät onnistuneesti arkkitehtuurin osaksi sovitetut teokset. Portaikkoa koristavat Karin Widnäsin akvarellimaisen sinisävyiset keramiikkalaatat. Aulaa valaisee Petri Vainion taidokas, noin 37 000:sta terässäleestä koostuva Spegling, joka väreilee ja kimaltelee ilmavirran mukana kuin puiden lehvästö. Puusepät ovat tehneet näyttelysaleihin penkkejä tontilta kaadetuista puista.

Chappe on pieni mutta ponteva taidemuseo. Se lisää olennaisesti Tammisaaren kulttuuritarjontaa ja houkuttelevuutta sekä matkailijoiden että Raaseporin kaupungin omien asukkaiden kannalta. Suomen maakuntiin ja pikkukaupunkeihin tarvitaan pitkään jatkuneen, kasvukeskuksiin suuntautuneen muuttovirran ja Helsinki-keskeisyyden vastapainoksi lisää tämänkaltaisia, korkeatasoisia kulttuurialan hankkeita ja investointeja, sillä ne vahvistavat paikallista identiteettiä ja vetovoimaa. Yksityisesti rahoitettuna hankkeena – valtion ja kuntien kulttuurirahoituksen niukentuessa – Chappe toimii mallikkaana ja kannustavana esimerkkinä yhteisen hyvän edistämisestä.

Siirry takaisin sivun alkuun