Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2017

Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus

Vuoden 2017 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittaja on Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehdit NRT

Tilaaja

Aalto-yliopiston kiinteistöyhtiö Aalto University Campus & Real Estate

Urakoitsija

NCC

Sijainti

Otaniemi, Espoo

Laajuus

8 320 m²

Valmistusvuosi

2016

Lyhyesti

Otaniemen kampuksen kirjasto valmistui vuonna 1970 täydentämään arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta. Peruskorjauksessa rakennuksen ulkoarkkitehtuuri ja kirjaston salitilat kalusteineen säilytettiin ennallaan. Uusiksi tiloiksi avattiin oppimiskeskus alkuperäisiin kirjavarastokerroksiin: tilojen arkkitehtoniset ratkaisut ja nykyaikaiset sisustusratkaisut luovat tuttuun kokonaisuuteen uuden aikakauden tuntua.

Tuomas Uusheimo

Esiraadin perustelut

Otaniemen kampuksen kirjasto valmistui vuonna 1970 täydentämään arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta, jonka arkkitehtonisena ytimenä toimii punatiilisten rakennusten rajaama maisematila. Kirjaston sisäinteriöörin kauniisti ylhäältä valaistut virtaavat tilat detaljeineen ovat tunnistettavaa Aallon arkkitehtuuria.

Aalto-yliopiston perustamisen myötä kampuksen keskeisten rakennusten käyttöä on kehitetty tulevia tarpeita varten. Kirjastorakennus on peruskorjattu Harald Herlin -oppimiskeskukseksi. Vuonna 2016 valmistuneen kokonaisuuden suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes. Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri on säilytetty ennallaan samoin kuin alkuperäisen kirjaston salitilat kalusteineen ja detaljeineen. Kirjastotoiminnan kehittyminen on edellyttänyt toiminnallisia muutoksia, jotka on tehty alkuperäistä ratkaisua kunnioittaen ja säilyttäen mahdollisuus palata myös aiempaan. Uusiksi, yleisölle avoimiksi tiloiksi on rakennuksen alkuperäisiin kirjavarastokerroksiin avattu oppimiskeskus. Sen arkkitehtoniset ratkaisut, paljaat, osin puretut runkorakenteet ja nykyaikaiset, sisustusarkkitehti Päivi Meurosen suunnittelemat sisustusratkaisut luovat tuttuun kokonaisuuteen onnistunutta uuden aikakauden tuntua.

Vuoden 2017 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2017 olivat Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus, Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus, Roihuvuoren ala-asteen peruskorjaus ja Tarton Paavalin kirkon ja seurakuntakeskuksen restaurointi.

Siirry takaisin sivun alkuun