Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2023

Päiväkoti Martta Wendelin

Anna Herlin on valinnut vuoden 2023 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Tuusulassa sijaitsevan päiväkoti Martta Wendelinin.

Tiedot

Arkkitehtuuri

AFKS Arkkitehdit: Jari Frondelius (pääsuunnittelija), Jaakko Keppo, Juha Salmenperä, Tommi Kantanen (projektiarkkitehti), Mikko Liski (projektiarkkitehti)

Tilaaja

Tuusulan kunta

Urakoitsija

Arkta Rakennuskultti Oy

Sijainti

Tuusula

Laajuus

3 252 m²

Valmistusvuosi

2022

Hannu Rytky

Hannu Rytky

Lyhyesti

Päiväkoti Martta Wendelin on noin 200 lapselle suunniteltu, vuonna 2022 valmistunut puurakennus. Sisätilojen suuntauksessa on hyödynnetty eteläistä puistomaisemaa ja auringonvaloa. Komea ulkokatos toimii lasten ulkoleikkien keskuksena. Päiväkodin tilaratkaisut ovat toiminnallisesti huolella harkittuja korostaen pienryhmätilojen roolia turvallisena kasvuympäristönä. Ulko- ja väliseinien sekä välipohjien rakenteiksi on valikoitunut yksiaineinen, hiilinieluna toimiva CLT-massiivirakenne. Päiväkoti on erinomainen esimerkki siitä, miten rakentamisessa voidaan pyrkiä kohti hiilineutraalimpaa ympäristöä.

Hannu Rytky

Esiraadin perustelut

Päiväkoti Martta Wendelin on kymmenelle lapsiryhmälle ja noin 200 lapselle suunniteltu, vuonna 2022 valmistunut puurakennus. Se on sijoitettu paikalleen taitavasti, huomioiden vilkasliikenteisen Tuusulan väylän meluhaitat ja liikenteen päästöt. Sisätilojen suuntauksessa on hyödynnetty eteläistä puistomaisemaa ja auringonvaloa. Komea ulkokatos toimii lasten ulkoleikkien keskuksena niin aurinkoisina kuin sateisina päivinä. Päiväkoti on ulkoiselta arkkitehtuuriltaan selkeälinjainen ja sisätiloiltaan onnistuneesti lapsen mittakaavaan sovitettu. Päiväkodin tilaratkaisut ovat toiminnallisesti huolella harkittuja ja korostavat pienryhmätilojen roolia turvallisena kasvuympäristönä. Pienryhmätilojen väliin, rakennuksen keskirunkoon, on sijoitettu avoin, vaihteleva ja monikäyttöinen tilasarja, joka koostuu myös iltakäyttöön soveltuvista sali-, ruokailu- ja pienryhmätiloista.

Erityistä päiväkoti Martta Wendelinissä, verrattuna viime vuosina Suomessa valmistuneisiin vastaaviin rakennuksiin, on sen korkeatasoinen puuarkkitehtuuri ja viimeistelty toteutus. Päiväkodille on ehditty myöntää keväällä 2023 kansainvälinen, viiden eurooppalaisen maan arkkitehtuurijulkaisun perustama puuarkkitehtuuripalkinto, jonka  tavoitteena on nostaa esiin ja palkita puuarkkitehtuurin huippuosaamista. Palkintoraati korosti arviossaan erityisesti CLT-paneelien eli ristiin liimattujen puulevyrakenteiden kokonaisvaltaista käyttöä päiväkodin rakenteellisena runkona ja miljöön tunnelman luojana. Materiaalivalintojensa ansiosta päiväkodin arjen toiminnalle tärkeä tilojen akustiikka on todettu erinomaiseksi.

Päiväkodin tilaajalle, Tuusulan kunnalle, uuden rakennuksen rakennusfysikaalinen toimintavarmuus, turvallisuus ja pitkäikäisyys olivat avaintavoitteita. Oli johdonmukaista, että ulko- ja väliseinien sekä välipohjien rakenteiksi valikoitui yksiaineinen, hiilinieluna toimiva CLT-massiivirakenne, joka näkyy ja tuntuu myös sisätiloissa kosketeltavana pintana. Muuntojoustavuus ja mahdollisuus myöhempään sisätilojen yhdistämiseen huomioitiin suunnitteluvaiheessa siten, että esimerkiksi kantaviin väliseiniin voidaan tehdä uusia kulkuaukkoja. Valittu materiaali tarjoaa tähänkin hyvät mahdollisuudet. Julkisivuverhouksena on käytetty pystysuuntaista, vaihtelevan levyistä ja hyvin säätä kestävää, sävytetyllä kuultomaalilla käsiteltyä lehtikuusiverhousta.

Päiväkoti on saanut myös pohjoismaisen Joutsenmerkki-tunnuksen, jonka myöntämisessä painotetaan rakennuskohteen alhaista energiankulutusta, hyvää sisäilmaa ja rakennusosien uudelleenkäyttöä sekä kierrätettävyyttä. Päiväkodin toteutus on oivallinen esimerkki keinoista ja teoista, joiden avulla rakentamisessa voidaan edistää kestävän kehityksen mukaisia tavoitteita ja pyrkimystä kohti hiilineutraalimpaa ympäristöä – ja luoda tulevaisuuteen katsovaa arkkitehtuuria. 

Siirry takaisin sivun alkuun