Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2021

Ylivieskan kirkko

Vanhan kirkon raunioille on perustettu muistokirkko, jonka hiiltyneistä hirsistä koottu risti muistuttaa palosta.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtitoimisto K2S Oy / Kimmo Lintula (pääsuunnittelu), Niko Sirola, Mikko Summanen, Sasu Marila (projektiarkkitehti), työryhmä: Mari Ollila, Matti Wäre, Iiro Virta, Anna Suominen, Matias Manninen

Tilaaja

Ylivieskan seurakunta

Urakoitsija

Työyhteenliittymä Kotikirkonrakentajat

Sijainti

Ylivieska

Laajuus

1533 m²

Valmistusvuosi

2021

Lyhyesti

Uusi Ylivieskan Pyhän kolminaisuuden kirkko valmistui keväällä 2021 korvaamaan tulipalon tuhoaman, 1700-luvulla rakennetun kirkon. Vanhan kirkon raunioille on perustettu muistokirkko, jonka hiiltyneistä hirsistä koottu risti muistuttaa palosta. Arkkitehtuuri on selkeää ja pelkistettyä, muodot harkittuja ja geometria hallittua. Painovoiman tunteesta huolimatta kirkon tärkein rakennusaine on valo.

Tuomas Uusheimo

Esiraadin perustelut

Ylivieskan Pyhän kolminaisuuden kirkko vihittiin käyttöön keväällä 2021, viisi vuotta vanhan, 1700-luvulla rakennetun puukirkon tuhonneen tulipalon jälkeen. Tragedia kosketti syvästi ja kokosi paikkakuntalaiset yhteiseen voimain ponnistukseen uuden kotikirkon rakentamiseksi. Uuden kirkon suunnittelusta käytiin avoin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti Arkkitehtitoimisto K2S. Arkkitehtuurisuunnittelusta vastasivat Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen.

Uuden kirkon sijoitus tontilla kääntää pääsisäänkäynnin pois keskusta-alueen liikenteestä ja rauhoittaa kirkkopihan. Vanhan kirkon raunioille on perustettu muistokirkko, jonka hiiltyneistä hirsistä koottu risti muistuttaa tuhoisasta palosta.

Uusi kirkko on suunnittelijoiden kypsä ja vahva taidonnäyte.  Arkkitehtuuri on selkeää ja pelkistettyä, muodot harkittuja ja geometria hallittua. Materiaalit on valittu taiten: massiivinen tiiliverhous luo yhtenäisen vaikutelman, puurakenteiset kattopalkit jäävät sisätiloissa lämpimän sävyisen puurimoituksen taakse. Seurakuntasali ja avustavat tilat liittyvät kokonaisuuteen luontevasti kirkkosalin akustiikkaa häiritsemättä. Sisääntuloalue on kohtaamispaikka ja seurakuntalaisten olohuone, joka toivottaa kävijät tervetulleeksi.

Arkaaisesta painovoiman tunteesta huolimatta kirkon tärkein rakennusaine on valo. Kirkkaus lankeaa saliin katonharjan ja alttarisyvennyksen valoaukkojen kautta, ja kokoaa yhteisön ajattomien merkitysten äärelle.

Vuoden 2021 ehdokkaat

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2021

Siirry takaisin sivun alkuun