Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2018

Tiedekulma

Helsingin ydinkeskustan Tiedekulma-rakennus tukee arkkitehtuurillaan erinomaisesti ajatusta uudenlaisesta ja monipuolisesta tieteen kohtaamispaikasta.

Tiedot

Arkkitehtuuri

JKMM Arkkitehdit; Teemu Toivio ja Asmo Jaaksi (pääsuunn.), Reetta Aarnio, Johanna Mustonen, Christopher Delany, Rami Lehtimäki, Anniina Koskela, Kirsti Larja, Johanna Raukko, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä

Tilaaja

Helsingin yliopisto

Urakoitsija

SRV Rakennus Oy

Sijainti

Helsinki

Laajuus

13 332 m²

Valmistusvuosi

2017

Lyhyesti

Alun perin arkkitehti Toivo Korhosen vuonna 1977 suunnittelema yliopiston vanha hallintorakennus on peruskorjattu vuonna 2017 mittavalla muutoksella uudeksi Tiedekulmaksi. Uusi vanha rakennus on saanut onnistuneen nykypäivityksen, joka kilpailee toiminnallisuudellaan uudisrakennusten kanssa. Helsingin yliopiston Tiedekulmarakennus tukee arkkitehtuurillaan ajatusta uudenlaisesta ja monipuolisesta tieteen kohtaamispaikasta, jonne on matala kynnys mennä.

Tuomas Uusheimo

Esiraadin perustelut

Opiskelu ja oppiminen on muuttumassa nuoruuteen liittyvästä elämänvaiheesta yhä enemmän elämänpituiseksi matkaksi. Nykyisin puhutaan mikro-oppimisesta, joka tapahtuu tarpeen mukaan, tilanteesta riippuen ja eri elämänvaiheissa, läpi koko elämän. Helsingin yliopiston uusi Tiedekulma-konsepti vastaa tähän uuteen oppimis- ja toimintatarpeeseen: se tarjoaa monipuolista tietoa eri muodoissaan kaikille asiasta kiinnostuneille. Helsingin ydinkeskustan Tiedekulmarakennus tukee arkkitehtuurillaan erinomaisesti ajatusta uudenlaisesta ja monipuolisesta tieteen kohtaamispaikasta, jonne on matala kynnys mennä.

Alun perin arkkitehti Toivo Korhosen vuonna 1977 suunnittelema yliopiston vanha hallintorakennus on peruskorjattu vuonna 2017 mittavalla muutoksella uudeksi Tiedekulmaksi JKKM Arkkitehtien toimesta. Uusi vanha rakennus on saanut onnistuneen nykypäivityksen, joka kilpailee toiminnallisuudellaan erinomaisesti uudisrakennusten kanssa. Katujulkisivut on päivitetty neutraaliksi, yhtenäiseksi pinnaksi, joka heijastaa ympäröivien arvorakennusten julkisivuja. Sisääntulojen ”nielut” molemmilta kaduilta ohjaavat tulijan helposti sisämiljööseen, jossa näkyy ja tuoksuu puu sekä korostuu vahva materiaalituntu. Sisäaulan veistosmaiset kattoikkunat tuovat luonnonvaloa keskeiseen tapahtumatilaan ja kahvilaan, joka muodostaa klassisen ”agoran” kohtaamisille. Kerrosten toimistotilat ovat avoimia ja valoisia ja niihin sijoittuvat muun muassa startup-yritysten toimitilat. Kokonaisuutena rakennus tuo digiaikaan vahvan paikan hengen ja materiaalien läsnäolon, mikä on virkistävää ja ajatonta.

Vuoden 2018 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2018 olivat Amos Rex -taidemuseo, Lallukan taiteilijakoti, Tiedekulma, Tuupalan puukoulu ja Uusi lastensairaala.

Uusi lastensairaala

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2018

Siirry takaisin sivun alkuun