Esiraati

Suomen Arkkitehtiliiton nimeämä esiraati valikoi kolmen edellisen vuoden vuoden aikana valmistuneista rakennuksista kolmesta viiteen palkintoehdokasta. Esiraatiin nimetään puheenjohtaja ja kolme jäsentä, ja esiraadin jäsenyys on kaksivuotinen.

Hannu Huttunen

Esiraadin puheenjohtaja

Hannu Huttunen (s. 1958) on toiminut Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksella asuntosuunnittelun professorina vuodesta 2007 alkaen. Lisäksi Huttunen on osakkaana ARK-house arkkitehdit Oy:ssä. Hänellä on lukuisia kilpailumenestyksiä sekä yleisissä arkkitehtuurikilpailuissa että kutsukilpailuissa. Huttunen on palkittu Helsingin kaupungin Rakentamisen Ruusulla vuonna 2000 (Viikin Infokeskus), Rakennustaiteen valtionpalkinnolla vuonna 2002 (ARK-House arkkitehdit) sekä Vuoden Betonijulkisivu-palkinnolla vuonna 2007 (As Oy Helsingin Arabianvillat).

Huttusella on ollut useita alan kansallisia luottamustoimia kuten Suomen Arkkitehtiliiton hallituksen jäsenyys, Helsingin kaupunkikuvaneuvottelukunnan asiantuntijajäsenyys ja Valtion rakennustaidetoimikunnan jäsenyys. Lisäksi hän on toiminut EU:n komission arkkitehtuurin tutkintoja käsittelevän asiantuntijaelimen Suomen edustajana. Hän on toiminut myös muissa alan asiantuntijatehtävissä, muun muassa arkkitehtikilpailujen tuomaritehtävissä lähes 30 kilpailussa.

Janne Teräsvirta

Janne Teräsvirta (s. 1975) on helsinkiläinen arkkitehti. Janne työskentelee &’ -toimistossa, jonka hän perusti Emmi Keskisarjan kanssa v. 2016. Toimiston työkenttä on ulottunut kulttuurirakennusten suunnittelusta puurakentamisen ratkaisujen kehittämiseen ja taiteelliseen tutkimukseen. Lisäksi työn ytimeen kuuluu suunnittelumetodologian kehittäminen. Aikaisemmin Janne teki yli 10 vuoden urakan perustajaosakkaana Arkkitehtitoimisto ALA:ssa, jossa merkittävimpiin töihin lukeutuvat esim. Kilden Kristiansandissa, Lappeenrannan kaupunginteatteri, sekä rakenteilla oleva Helsingin keskustakirjasto. Janne on luennoinut arkkitehtuurista Suomessa ja ulkomailla, sekä toiminut vierailevana professorina mm. Hong Kongissa, CEDIM’ssä Meksikon Monterreyssä, sekä Columbian yliopistossa New Yorkissa.

Anne Stenros

Tekniikan tohtori, arkkitehti SAFA Anne Stenros on muotoilujohtajuuden, tulevaisuudentutkimuksen ja älykkään kaupunkisuunnittelun parissa toimiva luova strategi. Anne Stenros on valmistunut arkkitehdiksi Oulun yliopistosta ja Berkeleyn yliopistosta Kaliforniassa. Hän on väitellyt tohtoriksi arkkitehtuurin teoriasta. Vuosina 1995–2004 Stenros toimi Design Forum Finlandin johtajana sekä vuoden 2005 Hong Kong Design Centren johtajana. Vuosina 2002–2015 hän oli maailman johtavan hissi- ja liukuporrasvalmistajan Kone Oyj:n palveluksessa muotoilujohtajana. Lisäksi hän työskenteli virassaan ensimmäisenä Helsingin kaupungin muotoilujohtajana vuosina 2016–2018. Nykyään hän toimii perustamansa strategisen muotoilun konsulttiyrityksen Creative Catalystin toimitusjohtajana. Hänet on palkittu WIDC:n ja CIDA:n kansainvälisellä Top Chief Design Officer -palkinnolla, kultaisella Estlander-mitalilla (2015) sekä Helsingin kaupungin kultaisella ansiomitalilla (2013). Stenros on Women in Tech Finland (WIT) -verkoston perustajajäseniä.

Juulia Mikkola

Juulia Mikkola (s. 1968), arkkitehti SAFA, työskentelee osakkaana Arkkitehtitoimisto Livadyssa, joka tunnetaan perinteisten puurakennusmenetelmien elvyttämisestä, rakennushistoriaselvityksistä, korjausrakentamissuunnittelusta ja restaurointien omakätisistä toteutuksista. Viimeksi mainittujen joukkoon kuuluu Villa Oivalan restaurointi vuosina 2011–2017. Livady toimii restaurointisuunnittelijana useassa valtion strategisessa kulttuurikohteessa, kuten Mäntsälän Alikartanossa. Toimistolle myönnettiin arkkitehtuurin valtionpalkinto vuonna 2016. Juulia Mikkola on Rakennusperintö-SAFA:n ja Suomen tietokirjailijoiden liiton jäsen. Kollegansa Netta Böökin kanssa Mikkola on julkaissut Ikkunakirjan (2011), laajan ikkunankunnostusoppaan. Mikkola on toiminut asiantuntijana ympäristöministeriön painovoimaisen ilmanvaihdon ohjehankkeessa (2017­–2018) ja osallistunut julkiseen keskusteluun painovoimaisen ilmanvaihdon, massiivirakenteiden ja kestävän rakentamisen puolestapuhujana.

Siirry takaisin sivun alkuun