Esiraati

Suomen Arkkitehtiliiton nimeämä esiraati valikoi kolmen edellisen vuoden vuoden aikana valmistuneista rakennuksista kolmesta viiteen palkintoehdokasta. Esiraatiin nimetään puheenjohtaja ja kolme jäsentä, ja esiraadin jäsenyys on kaksivuotinen.

Panu Lehtovuori

Esiraadin puheenjohtaja

Panu Lehtovuori toimii yhdyskuntasuunnittelun teorian professorina Tampereen yliopiston Arkkitehtuurin yksikössä. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän toimi kaupunkitutkimuksen professorina Viron taideakatemiassa Tallinnassa. Lehtovuoren tutkimustyö pohjautuu kriittiseen kaupunkiteoriaan. Hänen tutkimusaiheitaan ovat julkinen kaupunkitila, tilapäiset käytöt ja muut tämän hetken kaupungille tärkeät toimijuudet, käsitteellinen arkkitehtuuri ja urbanismi sekä syvälliseen yhteiskunnalliseen muutokseen tähtäävä ote puhuttaessa kestävästä kaupungista ja kaupunkisuunnittelusta.

Lehtovuori on osakas SPIN Unitissa, radikaalia kaupunkimuutosta tutkivassa ja kehittävässä kansainvälisessä verkostossa, ja Nordic Urbanismissa, akateemisessa start-upissa, joka keskittyy täydentävään koulutukseen. Hän on maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta valmistelevan työryhmän pysyvä asiantuntija.

Rainer Mahlamäki

Professori, arkkitehti SAFA Rainer Mahlamäki (s. 1956) on vaikuttanut laajasti arkkitehtuurin alalla Suomessa, mm. arkkitehtuurin professorina Oulun yliopistossa ja Suomen Arkkitehtiliiton puheenjohtajana. Hänen kansainväliset saavutuksensa saivat tunnustusta muun muassa vuonna 2017, kun Ruotsin kuningas myönsi hänelle arvostetun Prinssi Eugenin mitalin erityisistä taiteellisista ansioista.

Rainer Mahlamäen tärkeimpiä suunnittelutöitä ovat Puolan juutalaisten historian museo Varsovassa ja Suomen metsämuseo Lusto Punkaharjulla sekä käynnissä olevat hankkeet Żurawie-hybridikortteli Puolan Gdańskissa ja Lost Shtetl -juutalaismuseo Liettuan Šeduvassa.

Rainer Mahlamäki perusti Lahdelma & Mahlamäki arkkitehdit yhdessä Ilmari Lahdelman kanssa vuonna 1997. Heidän yhteistyönsä kuitenkin alkoi jo ennen tätä, kun Arkkitehtitoimisto 8 studio perustettiin vuonna 1986 ja Arkkitehtitoimisto Kaira-Lahdelma-Mahlamäki vuonna 1992.

Sarlotta Narjus

Sarlotta Narjus, arkkitehti SAFA (1966) on opiskeluajoistaan lähtien toiminut vastuullisena arkkitehtisuunnittelijana kilpailuvoittojen myötä saaduissa toimeksiannoissa. Expo 2000 maailmannäyttelypaviljongin kilpailuvoiton (1998) jälkeen Narjus ja puolisonsa professori Antti-Matti Siikala lunastivat Arkkitehti Jan Söderlundin toimiston, jonka nimi muutettiin Arkkitehtitoimisto SARC Oy:ksi ja Narjus siirtyi yhtiön toimitusjohtajaksi.

Narjus on toiminut asiantuntijatehtävissä kotimaisten ja kansainvälisten arkkitehtuuripalkintojen ja -kilpailujen tuomaristoissa sekä rakennusalan muissa luottamustehtävissä (mm. ATL, Rakennustietosäätiö, Spirit of Nature -palkinto). Narjus on toiminut myös tuntiopettajana Aalto-yliopistossa ja luennoinut maailmalla.

Merkittäviä viimeaikaisia töitä ovat mm. historialliset korjaushankkeet Töölön kampus, Marmoripalatsi, vanha Rakennustaiteen museo (Puistokatu 4) sekä nk. Kaartin lasaretin korttelikokonaisuus, uudiskohteista mm. Keilaniemen alueen kehitys sekä Uusi Lastensairaala, jolle myönnettiin Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto 2018.

Mona Schalin

Arkkitehti Mona Schalin johtaa 2003 perustettua Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit -toimistoa. Hän on suunnittelutyössään keskittynyt ennen kaikkea kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjaus- ja restaurointitehtäviin sekä rakennetun kulttuuriympäristön asiantuntijatehtäviin. Hän on vastannut 1950-luvulla rakennetun, Yrjö Lindegrenin suunnitteleman, Käärmetalon peruskorjauksen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta. Käärmetalolle myönnettiin Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto 2019. Käärmetalolle on myönnetty Docomomo-järjestön Rehabilitation Award 2021 ja se on myös tämän vuoden Mies van der Rohe Award -palkintoehdokas.

Mona Schalin on toiminut arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin historian opettajana Aalto-yliopistossa ja Tampereen Teknillisessä yliopistossa sekä muun muassa Aarhusin arkkitehtikoulun vierailevana professorina. Hän on julkaissut kaupunkisuunnittelun, maisema-arkkitehtuurin ja arkkitehtuurin historiaa sekä rakennussuojelua ja kaupunkikehitystä käsitteleviä artikkeleita.

Mona Schalin on SAFAn hallituksen ja liittovaltuuston jäsen sekä Svenska Tekniska Vetenskapsakademienin jäsen.

Siirry takaisin sivun alkuun