Esiraati

Suomen Arkkitehtiliiton nimeämä esiraati valikoi kolmen edellisen vuoden vuoden aikana valmistuneista rakennuksista kolmesta viiteen palkintoehdokasta. Esiraatiin nimetään puheenjohtaja ja kolme jäsentä, ja esiraadin jäsenyys on kaksivuotinen.

Jorma Mukala

Esiraadin puheenjohtaja

Arkkitehti Jorma Mukala (s. 1954) on toiminut Arkkitehti-lehden päätoimittajana vuodesta 2009 alkaen. Uransa Mukala aloitti Antti Katajamäen arkkitehtitoimistossa Tampereella, jossa hän työskenteli vuosina 1985-90. Sittemmin hän on työskennellyt omassa toimistossaan suunnitellen erilaisia pieniä toimeksiantoja.Yhteistyössä kuvanveistäjä Villu Jaanisoon kanssa Mukala on toteuttanut muun muassa M/S Estonian uhrien monumentin Tallinnaan.

Mukala toiminut opettajana ja luennoitsijana taide- ja arkkitehtuurikouluissa koko uransa ajan. Kirjoituksissaan hän on pohtinut nykyarkkitehtuurin kehitystä. Mukala toimi Aamulehden arkkitehtuurikriitikkona vuosina 2000-2008.

Esa Ruskeepää

Esa Ruskeepää (s. 1980) on perustanut oman arkkitehtitoimistonsa Helsinkiin vuonna 2012. Toimisto työllistää tällä hetkellä kymmenisen henkeä. Ruskeepää on saavuttanut menestystä useissa korkean profiilin kotimaisissa ja kansainvälisissä arkkitehtuurikilpailuissa. Hän on opettanut julkisten rakennusten suunnittelua Aalto-yliopistossa vuosina 2008–2013. Ruskeepäälle on myönnetty valtion taiteilija-apuraha vuonna 2009.

Pentti Kareoja

Pentti Kareoja (s. 1959) toimii Aalto-yliopiston tilasuunnittelun professorina Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Lisäksi Kareoja on osakkaana ARK-house arkkitehdit Oy:ssä. Kareoja on palkittu European Architectural Prizella vuonna 1995 (Rauman virastotalo), SIO-palkinnolla vuonna 2002 (Westendinpuiston päiväkoti), Rakennustaiteen valtionpalkinnolla vuonna 2002 (ARK-House arkkitehdit) sekä vuoden Teräsrakennepalkinnolla vuonna 2002 (AV-oppilaitos).

Kareojalla on lukuisia alan kansallisia ja kansainvälisiä luottamustoimia. Hän on toiminut tuomarina yli 30 arkkitehtuurikilpailussa.

Juulia Kauste

Juulia Kauste (s. 1967) on Arkkitehtuurimuseon johtaja. Vuonna 2010 alkaneen johtajakautensa aikana hän on kehittänyt museota painopistealueena arkkitehtuurin rooli nyky-yhteiskunnassa. Kauste on suosittu puhuja alan kansainvälisissä konferensseissa ja hän toimii useiden arkkitehtuurikilpailujen ja -palkintojen tuomaristossa tai neuvonantajana.

Vuosina 2010–2013 Kauste oli Helsingin World Design Capital 2012 -vuoden ohjelmasta vastanneen International Design Foundationin hallituksen jäsen. Hän on myös toiminut Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen hallituksen varapuheenjohtajana vuodesta 2012 sekä Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan jäsenenä vuosina 2010–2013.

Siirry takaisin sivun alkuun