Valitsija

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsijaksi valitaan vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Palkintotuomari tekee valinnan esiraadin valitsemien kohteiden joukosta. Tuomarin valitsee Suomen Arkkitehtiliiton hallitus.

Sixten Korkman

Sixten Korkman (s. 1948) toimii Aalto-yliopistossa taloustieteen professorina (Professor of Practice). Aiemmin hän on toiminut muun muassa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn ja Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn toimitusjohtajana, EU:n ministerineuvoston pääsihteeristön pääjohtajana, valtionvarainministeriön kansantalousosaston ylijohtajana sekä toimistopäällikkönä Suomen Pankin toimistopäällikkönä. Koulutukseltaan Korkman on valtiotieteen tohtori. Lisäksi Korkman on julkaissut kirjoja, artikkeleita ja kolumneja.

Palkintotuomariksi haluttiin valita vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Valinnalla halutaan korostaa sitä, että laadukas arkkitehtuuri on parhaimmillaan kaikille tilojen käyttäjille avautuva kokemus. Jokainen voi olla arkkitehtuurin asiantuntija.

Arkkitehtien töitä katsellessani kiinnitän huomiota ainakin kolmeen seikkaan. Mikä on kohteen muotokielen suhde rakennuksen käyttötarkoitukseen? Miten hyvin esteettisyys ja toiminnallisuus on kyetty yhdistämään? Miten kohde ”istuu” omaan ympäristöönsä? Laadukas arkkitehtuuri on tärkeää, sillä rakennettu ympäristö on laajennettu olohuoneemme, joka vaikuttaa meidän kaikkien viihtyvyyteen. Itse haaveilin lukiolaisena arkkitehdin ammatista, mutta totesin taiteelliset lahjat siinä määrin olemattomiksi, että päätin hakeutua muualle”, kertoo professori Sixten Korkman näkökulmastaan arkkitehtuuriin.

Siirry takaisin sivun alkuun