Valitsija

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsijaksi valitaan vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Palkintotuomari tekee valinnan esiraadin valitsemien kohteiden joukosta. Tuomarin valitsee Suomen Arkkitehtiliiton hallitus.

Lasse Lecklin

Anna Herlin

Anna Herlin (s. 1982, FM, VTM) kuuluu viidennessä polvessa hissejä ja liukuportaita valmistavan KONE Oy:n omistajasukuun ja jakaa työaikansa perheen sijoitusyhtiön sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiön ja muutaman hallitusjäsenyyden välillä.

Opiskeltuaan ihmiskuntaan ja -mieleen rajautuvia aiheita ja työskenneltyään ensin kuvataiteen ja kulttuuriperinnön parissa Herlin on päätynyt työssään Tiina ja Antti Herlinin säätiössä tarkastelemaan ihmiskuntaa pikemminkin osana maapallon laajempia, kriittisiä järjestelmiä. Säätiö on valinnut työn alle vuosikymmenen kiireellisimmän tehtävän, ja keskittää resurssinsa ilmaston lämpenemisen hillitsemiseen.

Maapallon lämpenemisen, kuten myös mm. luontokadon, juurisyyt ovat syvällä ihmisen käyttäytymisessä. Yksi Herlinin suurimmista yksittäisistä vastuista on ollut mahdollistaa kaikille avoin tila näiden aiheiden keskustelulle ja työstämiselle. Suomen arkkitehtuurimuseon säätiöltä vuonna 2020 ostettu puuhuvila Puistokatu 4 Helsingin Kaivopuistossa on Tiina ja Antti Herlinin säätiön käsissä peruskorjattu ja sisustettu uudestaan, vanhaa vaalien ja tilojen terveellisyyttä ja pitkäikäisyyttä painottaen. Nyt talossa pyörii kahden säätiön rahoittama yleisöohjelma ja se toimii yhteisenä työskentelytilana ja yhteisönä jo noin sadalle ekologisesti kestävämmän tulevaisuuden rakentajalle: tutkijoille, taiteilijoille, järjestöille, säätiöille ja yrittäjille. Talo on myös aina arkisin avoinna kaikille.

Herlin asuu perheineen maatilalla, jonka lajistoltaan rikkaassa ympäristössä hän on aloittanut uusimman harrastuksensa, lintujen havainnoinnin ja tunnistamisen. On käynyt ilmi, että toimintana lintujen havainnointi sisältää juuri samat asiat, kuin yleisimmät hiljentymisen ja mindfulnessin ohjeistukset. Tämä on sopinut erinomaisen hyvin ruuhkaiseen elämänvaiheeseen ja Herlin suositteleekin harrastusta lämpimästi kaikille arjen tai keskittymiskyvyn sirpaloitumiseen heränneille.

Siirry takaisin sivun alkuun