Esiraati

Suomen Arkkitehtiliiton nimeämä esiraati valikoi kolmen edellisen vuoden vuoden aikana valmistuneista rakennuksista kolmesta viiteen palkintoehdokasta. Esiraatiin nimetään puheenjohtaja ja kolme jäsentä, ja esiraadin jäsenyys on kaksivuotinen.

Sari Nieminen

Esiraadin puheenjohtaja

Arkkitehti Sari Nieminen on arkkitehtuurin taiteilijaprofessori. Hän on suunnitellut kouluja ja päiväkoteja, jotka ovat olleet esillä useissa julkaisuissa ja näyttelyissä. Tärkeimpiä töitä ovat Sakarinmäen koulu (Sipoo, 2005, Arkkitehdit FLN Oy), koulun laajennus (Helsinki, 2014), Puistokoulun laajennus (Jyväskylä 2010) sekä lasten päiväkoti Ranta (Helsinki, 1999). Nieminen on opettanut sekä tulevia arkkitehteja että sisustusarkkitehteja. Hän on saanut useita palkintoja arkkitehtikilpailuissa.

Nieminen on ollut jäsenenä useissa arkkitehtikilpailuiden palkintolautakunnissa ja toiminut lukuisissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä, mm. Opetusministeriön alaisen Tekijänoikeusneuvoston varajäsenenä, Suomen Arkkitehtuurimuseon hallituksen jäsenenä, Arkkitehti – lehden toimitusneuvoston jäsenenä sekä Helsingin Rakennusvalvontaviraston Kaupunkikuvaneuvottelukunnan asiantuntijajäsenenä.

Pirjo Sanaksenaho

Arkkitehti Pirjo Sanaksenaho (s.1966) on rakennussuunnittelun professori Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella ja sosiaali- ja terveysalan rakentamisen tutkimusinstituutti SOTERA:n johtaja. Lisäksi hän on osakkaana Sanaksenaho Arkkitehdit Oy:ssä yhdessä Matti Sanaksenahon kanssa. Toimiston päätöihin kuuluvat Villa CIPEA Nanjingissa, Turun Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli sekä Ylioppilaiden terveystalon laajennus Helsingissä.

Sanaksenaholla on ollut lukuisia alaan liittyviä luottamustoimia. Hän oli Valtion rakennustaidetoimikunnan ja Uudenmaan taidetoimikunnan jäsen 2007-2009 ja varapuheenjohtaja 2010-2012 sekä Suomen Arkkitehtiliiton liittovaltuuston jäsen.

Eero Lundén

Arkkitehti Eero Lundén  (s.1982) pitää Helsingissä kymmenen hengen arkkitehtitoimistoa. Toimisto suunnittelee tällä hetkellä mm. uutta koulukampusta Pieksämäelle sekä yhdessä Tanskalaisen COBEn kanssa Tampereen uutta asemakeskusta. Vuonna 2012 Lundén palkittiin Reima Pietilä -palkinnolla yhdessä arkkitehti Toni Österludin kanssa. Lundén on tutkinut töissään erityisesti digitaalisten uusien suunnittelumetodien luomia mahdollisuuksia uudistaa rakentamista ja arkkitehtuuria. Tästä esimerkkeinä ovat mm. Turkuun ja Shanghaihin rakennetut puiset paviljongit sekä Venetsian Biennaleen toteutettu veistos.Lundén on valmistunut arkkitehdiksi Oulun ja New Yorkin Columbian yliopistoista. Hän on luennoinut sekä opettanut arkkitehtikouluissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lundén on brittiläisen The Royal Society of Arts’n fellow.

Juulia Kauste

Juulia Kauste (s. 1967) on Arkkitehtuurimuseon johtaja. Vuonna 2010 alkaneen johtajakautensa aikana hän on kehittänyt museota painopistealueena arkkitehtuurin rooli nyky-yhteiskunnassa. Kauste on suosittu puhuja alan kansainvälisissä konferensseissa ja hän toimii useiden arkkitehtuurikilpailujen ja -palkintojen tuomaristossa tai neuvonantajana.

Vuosina 2010–2013 Kauste oli Helsingin World Design Capital 2012 -vuoden ohjelmasta vastanneen International Design Foundationin hallituksen jäsen. Hän on myös toiminut Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen hallituksen varapuheenjohtajana vuodesta 2012 sekä Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan jäsenenä vuosina 2010–2013.

Siirry takaisin sivun alkuun