Esiraati

Suomen Arkkitehtiliiton nimeämä esiraati valikoi kolmen edellisen vuoden vuoden aikana valmistuneista rakennuksista kolmesta viiteen palkintoehdokasta. Esiraatiin nimetään puheenjohtaja ja kolme jäsentä, ja esiraadin jäsenyys on kaksivuotinen.

Anne Stenros

Esiraadin puheenjohtaja

Tekniikan tohtori, arkkitehti SAFA Anne Stenros on muotoilujohtajuuden, tulevaisuudentutkimuksen ja älykkään kaupunkisuunnittelun parissa toimiva luova strategi. Anne Stenros on valmistunut arkkitehdiksi Oulun yliopistosta ja Berkeleyn yliopistosta Kaliforniassa. Hän on väitellyt tohtoriksi arkkitehtuurin teoriasta. Vuosina 1995–2004 Stenros toimi Design Forum Finlandin johtajana sekä vuoden 2005 Hong Kong Design Centren johtajana. Vuosina 2002–2015 hän oli maailman johtavan hissi- ja liukuporrasvalmistajan Kone Oyj:n palveluksessa muotoilujohtajana. Lisäksi hän työskenteli virassaan ensimmäisenä Helsingin kaupungin muotoilujohtajana vuosina 2016–2018. Nykyään hän toimii perustamansa strategisen muotoilun konsulttiyrityksen Creative Catalystin toimitusjohtajana. Hänet on palkittu WIDC:n ja CIDA:n kansainvälisellä Top Chief Design Officer -palkinnolla, kultaisella Estlander-mitalilla (2015) sekä Helsingin kaupungin kultaisella ansiomitalilla (2013). Stenros on Women in Tech Finland (WIT) -verkoston perustajajäseniä.

Juulia Mikkola

Juulia Mikkola (s. 1968), arkkitehti SAFA, työskentelee osakkaana Arkkitehtitoimisto Livadyssa, joka tunnetaan perinteisten puurakennusmenetelmien elvyttämisestä, rakennushistoriaselvityksistä, korjausrakentamissuunnittelusta ja restaurointien omakätisistä toteutuksista. Viimeksi mainittujen joukkoon kuuluu Villa Oivalan restaurointi vuosina 2011–2017. Livady toimii restaurointisuunnittelijana useassa valtion strategisessa kulttuurikohteessa, kuten Mäntsälän Alikartanossa. Toimistolle myönnettiin arkkitehtuurin valtionpalkinto vuonna 2016. Juulia Mikkola on Rakennusperintö-SAFA:n ja Suomen tietokirjailijoiden liiton jäsen. Kollegansa Netta Böökin kanssa Mikkola on julkaissut Ikkunakirjan (2011), laajan ikkunankunnostusoppaan. Mikkola on toiminut asiantuntijana ympäristöministeriön painovoimaisen ilmanvaihdon ohjehankkeessa (2017­–2018) ja osallistunut julkiseen keskusteluun painovoimaisen ilmanvaihdon, massiivirakenteiden ja kestävän rakentamisen puolestapuhujana.

Mikko Heikkinen

Mikko Heikkinen (s.1949) vaikuttaa Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosella ja on toiminut Aalto-yliopiston arkkitehtuurin perusteiden ja teorian professorina 2010–2015. Toimiston töitä ovat muun muassa Heureka, Suomen suurlähetystö Washingtonissa, European Film School Tanskassa, Max Planck -instituutti Dresdenissä ja asuntoalue Lutzernissa Sveitsissä. Heikkinen on toiminut vierailevana opettajana USA:ssa, Saksassa ja Tanskassa. Heikkinen oli Arkkitehtuurin taiteilijaprofessorina 2003–2008 ja on saanut muun muassa Heinrich Tessenow kultamitalin 2003, Aga Khanin arkkitehtuuripalkinnon 2001, Suomi-palkinnon 1996 ja Rakennus- ja yhdyskuntasuunnittelun valtionpalkinnon 1989.

Siirry takaisin sivun alkuun