Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2019

Käärmetalon peruskorjaus

Vuoden 2019 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittaja on Käärmetalon peruskorjauksen 1. vaihe.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy (Mona Schalin, Marica Schalin, Varvara Protassova), Kristina Karlsson (Arkkitehtitoimisto Kristina Karlsson) ja Konservointi T. Sonninen Oy (Tiina Sonninen, väritutkimus ja erikoismaalausasiantuntija)

Tilaaja

Helsingin kaupungin asunnot Oy

Urakoitsija

YIT Suomi Oy

Sijainti

Helsinki

Laajuus

3 988 m²

Valmistusvuosi

2018

Lyhyesti

Helsingin Käpylään vuonna 1951 valmistunut Käärmetalo on Yrjö Lindegrenin merkittävimpiä suunnitelmia. Peruskorjauksessa kunnostettiin muun muassa kylpyhuoneet, keittiöt, sisäpinnat, yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, ovet, ikkunat, yhteistilat ja LVI-järjestelmät. Suurin osa vanhoista ikkunoista korjattiin, keittiöiden alkuperäiset kiintokalusteet kunnostettiin ja – mikä mullistavinta – rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena, mikä säästää energiaa ja huoltokustannuksia ja ehkäisee sisäilmaongelmien syntymistä.

Kuvatoimisto Kuvio

Esiraadin perustelut

Helsingin Käpylään vuonna 1951 valmistunut Käärmetalo on Yrjö Lindegrenin merkittävimpiä suunnitelmia. Kahdesta erillisestä rakennuksesta koostuvan talon pituus on 287 metriä. Kasarmimaisuus on vältetty yhdistelemällä viuhkamaisia lamelleja, jotka muodostavat vaihtelevia suojattuja pihatiloja. Mäkelänkadun suuntaisesti mutkittelevissa kerrostaloissa on yhteensä 189 kaupungin vuokra-asuntoa, joilla jokaisella on yksilöllinen asemansa ja näkymänsä osana kokonaisuutta.

Vuosina 2016–2018 kunnostetun eteläisen asuinrakennuksen korjaustapa poikkeaa monin tavoin suurten rakennuttajien tavanomaisista käytännöistä. Peruskorjauksessa kunnostettiin muun muassa kylpyhuoneet, keittiöt, sisäpinnat, yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, ovet, ikkunat, yhteistilat ja LVI-järjestelmät. Korjaustyöt tehtiin kuitenkin pitkälti rakennussuojelun edellyttämällä tavalla. Suurin osa vanhoista ikkunoista korjattiin, keittiöiden alkuperäiset kiintokalusteet kunnostettiin ja – mikä mullistavinta – rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena, mikä säästää energiaa ja huoltokustannuksia ja ehkäisee sisäilmaongelmien syntymistä.

Kiitokset poikkeuksellisen avarakatseisesta ja onnistuneesta säilyttävästä korjauksesta kuuluvat paitsi rakennuttajalle ja suunnittelijoille myös kaavoittajille, kaupunginmuseolle ja rakennusvalvonnalle, jotka tukivat rakennuttajaa mm. painovoimaisen ilmanvaihdon säilyttämisessä.

Vuoden 2019 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaita vuonna 2019 olivat Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema, Käärmetalon peruskorjauksen 1. vaihe Käpylässä ja Vaaralanpuiston päiväkoti Vantaalla.

Siirry takaisin sivun alkuun