Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2018

Uusi lastensairaala

Vuoden 2018 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittaja on Uusi lastensairaala.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtitoimisto SARC ja Arkkitehtiryhmä Reino Koivula: Antti-Matti Siikala (SARC), Sarlotta Narjus (SARC), Sakari Forsman (SARC), Susanna Kalkkinen (ARRK), Nina Tallberg (SARC), Riitta Pikkuhookana (ARRK), Mika Avela (ARRK), Anita Kiiveri (SARC), Tiina Torna Sandblom (SARC), Tuulikki Raivio (SARC), Román Cisneros Belenguer (SARC), Pi von Pfaler (SARC), Markus Kuusela (ARRK), Petri Oksanen (ARRK), Mikko Sinervo (ARRK), Emilia Åman (SARC), Erno Honkonen (SARC) ja Pasi Hämäläinen (SARC), Anne Tervasmaa (SARC) ja Krister Andersson (ARRK)

Tilaaja

Säätiö Uuden Lastensairaalan Tuki

Urakoitsija

SRV Rakennus Oy

Sijainti

Helsinki

Laajuus

47 777 m²

Valmistusvuosi

2018

Lyhyesti

HUS:n Uusi lastensairaala avautuu syyskuussa. Rakennuksen arkkitehtuuri painottaa perinteisestä sairaalasuunnittelusta poiketen lapsipotilaiden ja heidän omaistensa viihtyvyyttä ja arjen sujuvuutta. Suuresta koostaan huolimatta Uuden lastensairaalan arkkitehtuurissa korostuvat avoimuus, kontakti ympäristöön ja lasten huomioiminen sairaanhoidon erityisryhmänä.

Tuomas Uusheimo

Esiraadin perustelut

HUS:n Uusi lastensairaala on prosessina vaikuttava esimerkki siitä, miten tämän päivän kansalaisyhteiskunta voi toimia käynnistäjänä ja toimeenpanevana voimana suurissa yhteiskunnan kannalta merkittävissä hankkeissa. Samalla se kertoo myös, kuinka arkkitehtuuri voi tukea yhteisesti asetettuja tavoitteita ja tuoda ihmisten toimintaympäristöön pysyvää lisäarvoa, joka vaikuttaa myönteisesti jokapäiväiseen arkeen ja kuvastaa hyvinvointiyhteiskunnan arvoja.

Arkkitehtitoimisto SARCin ja Arkkitehtiryhmä Reino Koivulan suunnitteleman Uuden lastensairaalan arkkitehtuuri painottaa perinteisestä sairaalasuunnittelusta poiketen lapsipotilaiden ja heidän omaistensa viihtyvyyttä ja arjen sujuvuutta usein vaikeissa olosuhteissa. Rakennus palvelee sairaalaprosessin kannalta keskeisiä toimintoja – kuitenkin huomaamattomasti, lempeästi ja alleviivaamatta – ja tukee vahvasti uusien potilaan hyvinvointia korostavien toimintamallien toteutumista. Suuresta koostaan huolimatta Uuden lastensairaalan arkkitehtuurissa korostuvat avoimuus, kontakti ympäristöön ja lasten huomioon ottaminen sairaanhoidon erityisryhmänä. Rakennus on sovitettu taitavasti mittakaavallisesti vaativaan ympäristöön, ja värimaailma sekä sisällä että ulkoarkkitehtuurissa on positiivista ja arkailematonta.

Uusi lastensairaala tuo esiin arkkitehtuurin mahdollisuudet, kun pyritään inhimillistämään perinteisiä instituutioita ja tuomaan ne lähemmäs ihmistä siten, että palvelujen käyttäjien kokemukset olisivat mahdollisimman positiivisia.

Vuoden 2018 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2018 olivat Amos Rex -taidemuseo, Lallukan taiteilijakoti, Tiedekulma, Tuupalan puukoulu ja Uusi lastensairaala.

Siirry takaisin sivun alkuun