Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2019

Helsingin keskustakirjasto Oodi

Rakennus jakautuu kolmeen arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan erilaiseen kerrokseen, jotka luovat omanlaiset puitteet kirjaston eri toiminnoille.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtitoimisto ALA Oy / Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta, Samuli Woolston, Niklas Mahlberg (pääsuunnittelija), Jussi Vuori, Tuulikki Tanska, Nea Tuominen, Tom Stevens, Miguel Silva, Pauliina Rossi, Anna Juhola (projektiarkkitehdit), Heikki Ruoho (sisustusarkkitehti)

Tilaaja

Helsingin kaupunki

Urakoitsija

YIT Rakennus Oy Helsinki

Sijainti

Helsinki

Laajuus

17 000 m²

Valmistusvuosi

2018

Lyhyesti

Vuonna 2018 avattu Helsingin keskustakirjasto Oodi on muuttanut käsitystämme kirjastosta. Rakennus jakautuu kolmeen arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan erilaiseen kerrokseen, jotka luovat omanlaiset puitteet kirjaston eri toiminnoille – avoimelta sisääntulotasolta välikerroksen paja- ja studiotiloihin ja ylös valossa kylpevään kirjaston varsinaiseen aineistoalueeseen. Oodin muoto nivoo sen ympäristöönsä ja viimeistelee pääkaupungin keskeisen julkisen tilan.

Tuomas Uusheimo

Esiraadin perustelut

Vuonna 2018 avattu Helsingin keskustakirjasto Oodi on muuttanut käsitystämme kirjastosta. Kirjasto on nyt kansalaisten olohuone, josta löytyy tiloja peliluolasta kirjataivaaseen. Rakennus jakautuu kolmeen arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan erilaiseen kerrokseen, jotka luovat omanlaiset puitteet kirjaston eri toiminnoille –avoimelta sisääntulotasolta välikerroksen paja- ja studiotiloihin ja ylös valossa kylpevään kirjaston varsinaiseen aineistoalueeseen.

Toiminta ja tilat ovat orgaanisessa vuorovaikutuksessa talon rakenteen, Sanomatalolta Töölönlahden puistoon jännittyvän teräksisen selkärangan ja sitä laivan kölin tapaan myötäilevän kuusisoiroverhouksen kanssa. Oodin muoto nivoo sen ympäristöönsä ja viimeistelee pääkaupungin keskeisen julkisen tilan.

Vuoden 2019 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaita vuonna 2019 olivat Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema, Käärmetalon peruskorjauksen 1. vaihe Käpylässä ja Vaaralanpuiston päiväkoti Vantaalla.

Käärmetalon peruskorjaus

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2019

Siirry takaisin sivun alkuun