Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2019

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi

Korjauksessa pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon alkuperäisiä rakenteita, materiaaleja ja kalusteita.

Tiedot

Arkkitehtuuri

A-konsultit Oy / Jyrki Iso-Aho, Päivi Vaheri, Milja Lindberg ja Ida Lautanala

Tilaaja

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Urakoitsija

SRV Rakennus Oy

Sijainti

Jyväskylä

Laajuus

9 146 m²

Valmistusvuosi

2017

Lyhyesti

Vuonna 1955 valmistunut Jyväskylän yliopiston päärakennus on Alvar Aallon punatiilikauden merkittävimpiä töitä. Rakennuksessa toteutettiin vuosina 2013–2017 perinpohjainen restaurointi, joka suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön ja Museoviraston kanssa. Korjauksessa pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon alkuperäisiä rakenteita, materiaaleja ja kalusteita.

Jyrki Iso-Aho

Esiraadin perustelut

Vuonna 1955 valmistunut Jyväskylän yliopiston päärakennus on Alvar Aallon punatiilikauden merkittävimpiä töitä. Kasvatusopillisen korkeakoulun tärkeimmässä rakennuksessa koulutettiin aikanaan kansa- ja oppikoulunopettajia. Luentosalien ja laboratorioiden sekä muiden opetus- ja tutkimustilojen lisäksi rakennukseen sijoittuivat korkeakoulun hallintotilat, opettajien kokoustilat sekä juhlasali ja kahvio. Rakennus on suojeltu osana Seminaarinmäen kokonaisuutta.

Päärakennuksessa toteutettiin vuosina 2013–2017 perinpohjainen restaurointi, joka suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön ja Museoviraston kanssa. Juhlasalin ilmanvaihtoa parannettiin, vesikatto ja lattiat uusittiin ja ikkunat kunnostettiin. Hallintosiiven alkuperäinen tilarakenne palautettiin purkamalla myöhemmin tehtyjä väliseiniä, ja kirjaston aulan ja kirjastosalin asemaa korostettiin palauttamalla ja avaamalla uusia yhteyksiä viereisiin tiloihin. Korjauksessa pyrittiin säilyttämään mahdollisimman paljon alkuperäisiä rakenteita, materiaaleja ja kalusteita. Esimerkiksi tiililattian tiilet irrotettiin yksi kerrallaan, numeroitiin, puhdistettiin ja ladottiin takaisin uuden lattiarakenteen päälle alkuperäisille paikoilleen. Alvar ja Aino Aallon, Maija Heikinheimon sekä Ilmari Tapiovaaran suunnittelemat kalusteet restauroitiin. Mittavista korjauksista huolimatta syntyykin vaikutelma siitä, että rakennus on säästynyt suurilta muutostöiltä ja säilynyt alkuperäisenä.

Vuoden 2019 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaita vuonna 2019 olivat Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema, Käärmetalon peruskorjauksen 1. vaihe Käpylässä ja Vaaralanpuiston päiväkoti Vantaalla.

Käärmetalon peruskorjaus

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2019

Siirry takaisin sivun alkuun