Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2015

Merenkulkijanranta

Kilpailuehdotukseen perustuva suunnitelma hyödyntää erinomaisella tavalla paikan tarjoaman merimaiseman ja tunnelman.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehdit NRT Oy

Tilaaja

YIT

Urakoitsija

YIT Rakennus Oy

Sijainti

Lauttasaari, Helsinki

Laajuus

21 000 m2

Valmistusvuosi

2008-2015

Lyhyesti

Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva asuinkortteli on rakentunut useassa vaiheessa – viimeinen rakennus valmistui 2015. Merenkulkijanrannan kortteli edustaa uudenlaista merellistä kaupunkiasumista Helsingissä: Asuinrakennukset ovat kuin kämmenen sormet, jotka kurottautuvat meren päälle.

Antti Luutonen

Esiraadin perustelut

Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevat Merenkulkijanrannan asuinkerrostalot edustavat korkealaatuista suomalaista asuntoarkkitehtuuria. Kortteli on rakentunut yhtenäisen suunnitelman pohjalta useassa vaiheessa – viimeinen rakennus valmistui 2015. Kortteli sijaitsee meren rannassa, luonnon ja kaupunkimaisen ympäristön taitekohdassa. Asuinrakennukset ovat kuin kämmenen sormet, jotka kurottautuvat meren päälle. Rakennusten alla puikkelehtii julkinen rantaraitti eriluonteisten rantojen kautta – luonnontilaiselta rannalta rakennetuille laituripoukamille. Kulkureitin julkinen ja yksityinen toiminta sekoittuvat kiinnostavasti toisiinsa. Ratkaisussa toteutuu suomalainen perinne, että kaupungin rannat ovat yhteisessä käytössä.

Kilpailuehdotukseen perustuva suunnitelma hyödyntää erinomaisella tavalla paikan tarjoaman merimaiseman ja tunnelman. Rakennustapa, jossa rakennukset ulottuvat veden päälle, on Suomessa harvinainen. Se tarjoaa elämyksellisiä asuntoja ja pihoja veden ääressä. Asunnoissa on aistittavissa meren läheisyys. Ratkaisu antaa merinäköalan melkein kaikille asunnoille sekä auringon valoa kaiken päivää. Suuret ikkunat avautuvat voimakkaaseen maisemaan ja ilmavat, pitkät näkymät asuntojen sisällä tuovat avaruuden tuntua muuten tehokkaasti ratkaistuihin asuinneliöihin.

Materiaalipaletti on taloissa yksinkertainen: kupari ja valkoinen rappaus. Syvänruskea kupari suojaa eteläseiniä merituulilta ja valkoiset pinnat pohjoissivuilla lisäävät pihojen valoisuutta. Parvekkeiden taustaseinät ovat puuta ja kaiteet lasia. Pihoilla on huolellisella maisemasuunnittelulla saatu aikaan vehreyttä ja isoja puita on onnistuttu säilyttämään. Pysäköinti on häivytetty näkymättömiin pihakansien alle.

Merenkulkijanranta on yksi onnistunut työ professori Jyrki Tasan pitkällä ja menestyksekkäällä uralla, jonka varrella on ollut niin julkisten rakennusten, asuinkerrostalojen kuin yksityistalojenkin suunnittelua. Tyypillistä arkkitehdin työlle on ollut omistautuminen ja eläytyminen kuhunkin suunnittelutehtävään ennalta nähtyjä ratkaisuja karttaen. Leikillisyys, voima ja veistoksellisuus yhdistyvät niin Merenkulkijanrannassa kuin Tasan suunnittelussa yleensäkin uutta luovalla tavalla.

Vuoden 2015 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2015 olivat Kangasalo-talo, Puukuokka, Merenkulkijanrannan asuinkortteli ja OP Ryhmän uudet tilat.

Puukuokka

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2015

Siirry takaisin sivun alkuun