Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2019

Kruunuvuorenrannan koonta-asema

Kruunuvuorenrannan koonta-asema osoittaa, että myös teknisiin järjestelmiin kuuluvat rakenteet ja rakennukset voivat olla merkityksellinen osa ympäristöämme.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy / Timo Kiukkola (pääsuunnittelija), Nikolai Rautio (projektiarkkitehti), Jussi Murole (toimitusjohtaja) ja Teemu Seppänen (julkisivukuviointi)

Tilaaja

Kruunuvuorenrannan Jätteen Putkikeräys Oy

Urakoitsija

Oy Rakennuspartio

Sijainti

Helsinki

Laajuus

770 m²

Valmistusvuosi

2017

Lyhyesti

Vuonna 2017 Helsingin Kruunuvuorenrantaan valmistuneen koonta-aseman suurpiirteinen, lohkaremainen massoittelu ja vihreät kattopinnat liittävät sen luontevasti ympäröivään kalliomaisemaan ja luovat samalla kiinnostavan lisän katunäkymään. Laitoksen vaipan arkkitehtuurin lähtökohtana on ollut rouheisen kallion alati vaihteleva jäkäläpeite. Kruunuvuorenrannan koonta-asema osoittaa, että myös teknisiin järjestelmiin kuuluvat rakenteet ja rakennukset voivat olla merkityksellinen osa ympäristöämme.

Timo Kiukkola

Esiraadin perustelut

Vuonna 2017 Helsingin Kruunuvuorenrantaan valmistuneella koonta-asemalla uuden asuinalueen jätteet kootaan maanalaisia imuputkia pitkin ja pakataan kontteihin muualla tapahtuvaa jatkokäsittelyä varten. Rakennuksen suurpiirteinen, lohkaremainen massoittelu ja vihreät kattopinnat liittävät sen luontevasti ympäröivään kalliomaisemaan ja luovat samalla kiinnostavan lisän katunäkymään.

Laitoksen vaipan arkkitehtuurin lähtökohtana on ollut rouheisen kallion alati vaihteleva jäkäläpeite. Kolmiulotteinen, origamia muistuttava geometria on taidokkaasti toteutettu ruosteen ruskeiksi patinoimilla betonielementeillä. Kruunuvuorenrannan koonta-asema osoittaa, että myös teknisiin järjestelmiin kuuluvat rakenteet ja rakennukset voivat olla merkityksellinen osa ympäristöämme.

Vuoden 2019 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaita vuonna 2019 olivat Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema, Käärmetalon peruskorjauksen 1. vaihe Käpylässä ja Vaaralanpuiston päiväkoti Vantaalla.

Käärmetalon peruskorjaus

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2019

Siirry takaisin sivun alkuun