Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2019

Vaaralanpuiston päiväkoti

Vaaralanpuistossa lasten toimintaympäristön suunnitteluun on panostettu ja heidän estetiikan tajuaan arvostettu.

Tiedot

Arkkitehtuuri

AFKS Arkkitehdit Oy / Jari Frondelius (pääsuunnittelija), Jaakko Keppo, Juha Salmenperä, Jalo Sippola ja Maija Viljanen

Tilaaja

Vantaan kaupungin tilakeskus

Urakoitsija

Rakennus Future Oy

Sijainti

Vantaa

Laajuus

1 503 m²

Valmistusvuosi

2017

Lyhyesti

Vuonna 2017 valmistunut Vaaralanpuiston päiväkoti on ”pieni suuri” rakennus, joka muodostaa suojaisan maiseman päiväkodin lapsille. Rakennus sopeutuu massoiltaan ja materiaaleiltaan ympäröivän rakennetun ympäristön mittakaavaan, jakautuen kahteen erilliseen piha-alueeseen. Rakennus toimii hienosti oppituntina rakennetun ympäristön arvoista sen pienille ja suurille käyttäjille.

Mika Huisman

Esiraadin perustelut

Vuonna 2017 valmistunut Vaaralanpuiston päiväkoti on ‘”pieni suuri” rakennus, joka muodostaa suojaisan maiseman päiväkodin lapsille. AFKS Arkkitehtien (Jari Frondelius, Jaakko Keppo, Juha Salmenperä, Jalo Sippola ja Maija Viljanen) suunnittelma rakennus sopeutuu massoiltaan ja materiaaleiltaan ympäröivän rakennetun ympäristön mittakaavaan, jakautuen kahteen erilliseen piha-alueseen. Puistomaisen tontin isot pihapuut on suojeltu rakentamisen aikana ja kasvillisuuden runsaudesta johtuen rakennus näyttää ikään kuin olleen paikallaan jo vuosikymmeniä. Lämpimät sävyt, runsas puun käyttö materiaalina ja poimuileva muoto kutsuvat leikkimään ja kiipeilemään. Yksi rakennuksen lähtökohdista on ollut lähes nollaenergiapäiväkodin suunnittelu.

Sisätilat jatkavat maisemallista mielikuvaa polveillen sekä horisontaalisesti että vertikaalisesti. Oppimisympäristö on avoin, mutta lasten ryhmätilat jakautuvat luontevasti tilallisen jatkuvuuden suvantokohtiin ja antavat riittävästi näkö- ja kuulosuojaa rauhoittumista varten. Pääsali muuntuu joustavasti arkisesta ruokasalista juhlavaksi tapahtumatilaksi, joka avautuu pihamaisemaan. Työntekijät kiittelevät esteettisesti ja haptisesti monipuolista ja rikasta ympäristöä: Vaaralanpuistossa lasten toimintaympäristön suunnitteluun on panostettu ja heidän estetiikan tajuaan arvostettu. Rakennus toimiikin hienosti oppituntina rakennetun ympäristön arvoista sen pienille ja suurille käyttäjille.

Vuoden 2019 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaita vuonna 2019 olivat Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema, Käärmetalon peruskorjauksen 1. vaihe Käpylässä ja Vaaralanpuiston päiväkoti Vantaalla.

Käärmetalon peruskorjaus

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2019

Siirry takaisin sivun alkuun