Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2021

Helsingin kaupunkiympäristötalo

Helsingin Kaupunkiympäristötalo yhdistää rakennetun ympäristön viranomaiset ja julkiset palvelut saman katon alle.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy / Ilmari Lahdelma (pääsuunnittelija), Teemu Seppälä (projektiarkkitehti), Minja Hildén (vastaava sisustusarkkitehti), työryhmä: Maritta Kukkonen, Minna Lahdelma, Mikko Lahti, Tomoyo Nakamura, Wing-Hang Chan, Seija Serovuo, Olli Aarnio, Mia Salonen, Joona Hulmi, Panu Härmävaara

Tilaaja

Helsingin kaupunki

Urakoitsija

Skanska Talonrakennus Oy

Sijainti

Helsinki

Laajuus

40 900 m²

Valmistusvuosi

2020

Lyhyesti

Helsingin Verkkosaareen kesällä 2020 valmistunut Helsingin kaupunkiympäristötalo on suunniteltu kokoamaan kaikki rakennetun ympäristön toimialan viranomaiset sekä työ- ja yleisöpalvelutilat saman katon alle. Toimitalokokonaisuus on ratkaistu kaupunkitilaa rikastuttavalla tavalla. Rakennus ankkuroituu paikkaansa suurten arkadikaarien ja pilarikäytävien avulla. Arkkitehdit ovat rohkeasti paneutuneet tiilen käytön mahdollisuuksiin, ja lopputuloksena on vaikuttava rakennus, joka on samalla arkaainen ja moderni.

Kuvatoimisto Kuvio

Esiraadin perustelut

Helsingin Kaupunkiympäristötalo yhdistää rakennetun ympäristön viranomaiset ja julkiset palvelut saman katon alle. Rakennuspaikka on voimakkaasti uudistuva Verkkosaari.  On paradoksaalista, että uudistuvan toimialan yhteistyön tunnuskuvaksi tarkoitettu toimitalo valmistui keskelle pandemiaa. Käyttäjät pääsevät vasta vähitellen asettumaan uusiin tiloihin.

Suunnitteluratkaisun yleiset lähtökohdat oli linjattu asemakaavassa ja kaupungin ohjaamassa hankesuunnitteluvaiheessa. Suunnittelusta vastasivat Lahdelma & Mahlamäen Oy:n Ilmari Lahdelma, Teemu Seppälä ja Minja Hildén.

Kolmeen suuntaan avautuva, seitsemän maanpäällistä kerrosta käsittävä toimitalokokonaisuus on jäsennelty kaupunkitilaa rikastuttavalla tavalla. Korttelirakenteeseen on koverrettu julkisen rakennuksen asemaa korostava etuaukio. Katutasolla rakennus ankkuroituu paikkaansa loivien arkadikaarien ja pilarikäytävien avulla. Rakennukseen saavutaan näiden suojassa. Neljännestä kerroksesta ylöspäin rakennusvolyymi jakautuu toisistaan erottuviin yksiköihin, joiden väliin muodostuu kadulle avautuvia oleskeluterasseja.

Kahden kerroksen läpi ulottuvat avarat, yleisölle auki olevat tilat helpottavat orientoitumista. Sisätilat jakautuvat luontevasti julkisiin, puolijulkisiin ja yksityisempiin vyöhykkeisiin. Työympäristöissä korostuu yhteisöllisyys.

Sekä julkisivujen että sisätilojen materiaalit ovat perinteisiä ja kestäviä – tiili, kupari, lasi, betoni ja puu. Arkkitehdit ovat rohkeasti paneutuneet tiilen käytön mahdollisuuksiin. Lopputuloksena on vaikuttava rakennus, joka on samalla arkaainen ja moderni. Kaupunkiympäristötalo rakentaa hienolla tavalla kokonaan uutta Helsingin kivikaupunkia. Parhaimmillaan se muistuttaa käyttäjiään, suunnittelun ja rakentamisen ammattilaisia, kestävien ratkaisujen ja korkean laadun merkityksestä.

Vuoden 2021 ehdokkaat

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2021

Siirry takaisin sivun alkuun