Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2016

Lappeenrannan kaupunginteatteri

Teatteri on läsnä arjessa, mutta silti sen tilojen elegantti yksinkertaisuus nostaa sen tavanomaisuuden yläpuolelle.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtitoimisto ALA

Tilaaja

Lappeenrannan kaupunki ja Lappeenrannan Teatterikiinteistö Oy

Urakoitsija

Evälahti Oy / Skanska Talonrakennus Oy (runko)

Sijainti

Lappeenranta

Laajuus

5 298 m²

Valmistusvuosi

2015

Lyhyesti

Lappeenrannan kaupunginteatteri sijaitsee teatterirakennuksille poikkeuksellisesti kauppakeskuksen laajennuksen sisällä. Teatterin lämpiö avautuu kauppakeskuksen korkeaan sisäkäytävään. Yleisötilat on käsitelty tummilla ja metallihohtoisilla pinnoilla luoden onnistuneen vastakohdan kauppakeskuksen informaatiotulvalle. Tilojen elegantti yksinkertaisuus nostaa sen tavanomaisuuden yläpuolelle.

Tuomas Uusheimo

Esiraadin perustelut

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri sijaitsee teatterirakennuksille poikkeuksellisesti keskustan kauppakeskuksen laajennuksen sisällä. Arkkitehtitoimisto ALA:n suunnittelema kaupunginteatteri voidaankin nähdä mielenkiintoisena esimerkkinä korkeakulttuurin instituutioiden pyrkimyksestä tavoittaa laajempia yleisöjä rantautumalla osaksi arkista ympäristöä. Lähtökohta, jossa iso julkinen rakennus sijaitsee toisen kaupallisen rakennuksen sisällä muodostaa lopulta erittäin mielenkiintoisen asetelman uudenlaisen teatterirakennuksen synnylle.

Rakennuksella ei ole mahtipontista ulkomuotoa joka korostaisi sen julkista asemaa kaupungissa vaan se sulautuu täysin kauppakeskuksen ylimpiin kerroksiin. Teatterin lämpiö avautuu kauppakeskuksen korkeaan sisäkäytävään osaksi sen värikästä sisämaisemaa. Yleisötilat ovat käsitelty pelkistetyillä tummilla ja metallihohtoisilla pinnoilla luoden onnistuneen vastakohdan kauppakeskuksen väri- ja informaatiotulvalle. Teatteri on läsnä arjessa, mutta silti sen tilojen elegantti yksinkertaisuus nostaa sen tavanomaisuuden yläpuolelle.

Suunnittelijoilla on ollut vapaus luoda teatteri täysin sen toiminnallisista lähtökohdista käsin, ilman paineita ikonisen kappaleen suunnitteluun. Yksitasoisen teatterin keskiössä tiiviinä pakettina ovat suuret salimaiset tilat. Ytimen ympärille kietoutuu eri teatterin tekijät yhteen kokoava U-muotoinen, kauttaaltaan valkoinen käytävä. Monesti jopa mystisen monimutkainen rakennustyyppi tuntuu selkeältä ja erittäin hyvin toimivalta kokonaisuudelta. Kaikki tarvittava on koottu pääasian eli esiintymisen ympärille. Kompaktius on koettavissa myös katsomon ja päälavan välille virittyvässä intiimissä suhteessa. Lisäksi tilan akustiikka on loistava.

Rakennuksesta huokuu sen suunnittelijoiden Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen mittava kokemus esiintymistilojen suunnittelusta. Teatterin tekeminen on suuren ja monipuolisen joukon yhteispeliä. Arkkitehtien paneutuneisuus tähän taiteen lajiin ja sen käyttäjien tarpeisiin on tarjonnut pohjan suunnitella uudenlainen huippuunsa viritetty kaupunginteatteri.

Vuoden 2016 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2016 olivat Lappeenrannan kaupunginteatteri, Löyly, Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo ja Suvelan kappeli.

Rovaniemen keskuskentän katsomo Railo

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2016

Siirry takaisin sivun alkuun