Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2016

Rovaniemen keskuskentän katsomo Railo

Vuoden 2016 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittaja on Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtityöhuone APRT Oy

Tilaaja

Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy / Rovaniemen kaupunki (käyttäjä)

Urakoitsija

Levi-Rakennus Oy

Sijainti

Rovaniemi

Laajuus

Kortteli 956 brm², katsomot 1 300 m²

Valmistusvuosi

2015

Lyhyesti

Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo ja lohkaremaiset asuin- ja toimitilarakennukset jättävät väliinsä railomaisen tilan, jonka hahmottuminen odottaa vielä asuinrakennusten toteutumista. Rakennus sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman ns. Poronsarvikaavan alueella. Katsomorakennus on parhaimmillaan etäältä katsottuna: suurena, veistoksellisena urheilurakennuksena.

Aaro Artto

Esiraadin perustelut

Rovaniemen keskuskenttä on jalkapalloseura RoPS:n kotikenttä. Se sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman ns. Poronsarvikaavan alueella Rovaniemen keskustan tuntumassa. Uudesta katsomo- ja monitoimirakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2012, jonka APRT voitti ehdotuksellaan Railo. Suunnitelmassa uusi veistoksellinen katsomo ja lohkaremaiset asuin- ja toimitilarakennukset jättävät väliinsä railomaisen tilan, jonka hahmottuminen odottaa vielä asuinrakennusten toteutumista. Vuonna 2015 valmistunut katsomo alapuolisine tiloineen on kuitenkin muodostunut jo maamerkiksi Poromiehentien varteen.

Katsomo näyttäytyy eri suunnista erilaisena. Suoraan edestä, kentän toiselta laidalta nähtynä se piirtyy sirona ja kevyenä, pilarien varassa seisovana lippana, jonka alle 2000-paikkainen katsomo jää. Istuinten värit toistavat RoPS:n värejä ja niiden ylälinjan muotoilu tuo mieleen Lapin tunturit. Päädyistä katsottuna se kohoa jyhkeänä rakennelmana, jota levymäiset, vanerilla päällystetyt pystykannattajat hallitsevat. Pitkä, kadun puoleinen sivu taas taipuilee haitarimaisena levypilarien sarjana. Rakenne katoksessa on terästä ja aputilat katsomon alla sekä porrastukset ovat betonia. Kilpailuvaiheen puurakenne korvautui toteutusvaiheessa teräsristikoilla, jotka mahdollistavat katoksen pitkän ulokkeen ja pilarittoman katsomovyöhykkeen.

Katsomorakennus on parhaimmillaan etäältä katsottuna: suurena, veistoksellisena urheilurakennuksena. Kohteesta käyty arkkitehtuurikilpailu ja sen tulos on Rovaniemen kaupungilta arkkitehtuuriteko, mikä ilahduttaa niin paikallista jalkapallon ystävää kuin kaupungissa vierailevaa turistia. Rovaniemi on ennestään tunnettu Alvar Aallon suunnittelemista merkkirakennuksista. Uusi urheilukentän monitoimirakennus tuo kaupungin arkkitehtuuritarjontaan tuoreen nykyaikaisen lisän.

Vuoden 2016 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2016 olivat Lappeenrannan kaupunginteatteri, Löyly, Rovaniemen keskuskentän katsomorakennus Railo ja Suvelan kappeli.

Siirry takaisin sivun alkuun