Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2020

Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus

"Olympiastadionin taika on paitsi tallella, saanut vain lisää loistetta", valitsija Paula Vesala totesi puheessaan.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtitoimisto K2S Oy / Kimmo Lintula (pääsuunnittelija), Niko Sirola, Mikko Summanen, Juha Sundqvist (projektiarkkitehti), Arkkitehdit NRT Oy / Kari Raimoranta (pääsuunnittelija), Teemu Tuomi, Tom Lindholm, Juuso Hatakka, Emmi Jääskeläinen, Jouni Karttunen, Tom Lindholm (projektiarkkitehti), Wessel de Jonge architecten bna bv, White arkitekter AB

Tilaaja

Stadion-Säätiö

Urakoitsija

Skanska Talonrakennus Oy, Lemminkäinen Infra Oy

Sijainti

Helsinki

Laajuus

36 000 brm2

Valmistusvuosi

2020

Lyhyesti

Helsingin Olympiastadion torneineen on Helsingin tunnetuimpia maamerkkejä ja olympiarakennuksistamme tärkein. Rakennuksella on värikäs muutos- ja käyttöhistoria, jota äskettäin valmistunut korjaus- ja uudistustyö jatkaa. Prosessiin kuului teknisten, taloudellisten ja toiminnallisten seikkojen lisäksi huolellinen restaurointiteoreettinen pohdinta, mikä näkyy lopputuloksessa. Arkkitehtityöryhmän näkemyksellä ilmeisen hankalatkin vaatimukset on sovitettu suojelukohteeseen sen arvon ymmärtävällä tavalla.

Tuomas Uusheimo

Esiraadin perustelut

Olympiastadion on kaikille suomalaisille tuttu. Ikoninen itsenäisyyden ajan monumentti torneineen on Helsingin tunnetuimpia maamerkkejä ja olympiarakennuksistamme tärkein. Urheilupyhätöstä järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittivat Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti 1933. Lailla suojellulla rakennuksella on värikäs muutos- ja käyttöhistoria, jota äskettäin valmistunut korjaus- ja uudistustyö jatkaa. Poikkeuksellisen mittava urakka sisälsi säilytetyn stadionkokonaisuuden korjauksen ja kehittämisen lisäksi monikäyttöiset laajennusosat sekä kaarrekatsomoiden kattamisen.

Prosessiin kuului teknisten, taloudellisten ja toiminnallisten seikkojen lisäksi huolellinen restaurointiteoreettinen pohdinta, mikä näkyy lopputuloksessa. Huolimatta suurista muutoksista, joita mm. turvallisuuden ja palveluiden parantaminen vaati, Olympiastadionin eri vuosikymmeniltä periytyvä puhdaslinjainen arkkitehtuuri on säilynyt tunnistettavana. Rakennus on yhä yhtenäinen kokonaisuus, jonka historiallinen kerrostuneisuus on muutoksissa saanut arvoisensa lisän.

Näyttävin esimerkki siitä on uusi linjakas katos. Arkkitehtityöryhmän näkemyksellä ilmeisen hankalatkin vaatimukset on sovitettu suojelukohteeseen sen arvon ymmärtävällä tavalla. Suunnittelussa on hallittu paitsi iso mittakaava, myös yksityiskohdat ja materiaalit aina pienimpään lasilistan ruuviin asti. Laajennukset, jotka ovat pinta-alaltaan alkuperäistä rakennusta suuremmat, täydentävät kokonaisuutta murentamatta stadionin majesteetillista
asemaa kaupunkikuvassa.

Vuoden 2020 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2020 olivat Aalto-yliopiston uusi kampusrakennus, Helsingin Olympiastadion, K-Kampus ja Toritalo Kotka.

Siirry takaisin sivun alkuun