Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2018

Tuupalan alakoulu ja päiväkoti

Tuupalan puukoulu on ilahduttava muistutus siitä, että inspiroivaa, kokonaisvaltaisesti terveellistä elinympäristöä on mahdollista rakentaa myös sellaisissa hankkeissa, joiden käytössä ei ole erityisen mittavia taloudellisia resursseja.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Alt Arkkitehdit Oy (Antti Karsikas, Ville-Pekka Ikola, Tuomas Niemelä ja Kalle Vahtera) ja Arkkitehtitoimisto Karsikas (Martti Karsikas)

Tilaaja

Kuhmon kaupunki

Urakoitsija

Rakennusliike Kuoma

Sijainti

Kuhmo

Laajuus

6 165 m²

Valmistusvuosi

2018

Lyhyesti

Vuonna 2018 valmistunut Tuupalan alakoulu ja päiväkoti Kuhmossa on kaunis esimerkki käyttörakentamisesta, joka tarjoaa puitteet lasten ja heidän kasvattajinaan toimivien opettajien arkeen. Kokonaisuus muodostuu yksinkertaisista, kuutiomaisista lautaverhoilluista päärakennusmassoista, sekä piharakennuksista. Sisätilassa paikallisesti tuotettujen CLT-elementtien puupinta on näkyvissä monissa paikoin.

Ville-Pekka Ikola

Esiraadin perustelut

Koulurakentaminen on viime aikoina ollut uutisissa usein negatiivisessa valossa. Kosteusongelmista kärsineitä kouluja sekä päiväkoteja on jouduttu poistamaan käytöstä ja jopa purkamaan ennen aikojaan. Tämän seurauksena monilla paikkakunnilla on tarve uusille rakennuksille. Fyysisen terveyden lisäksi rakennukset vaikuttavat myös henkiseen vireyteemme. Koulu- ja päiväkotirakennusten arkkitehtuuri muovaa kokonaisten ikäluokkien maailmankuvaa tarjoamalla puitteet lasten – ja heidän kasvattajinaan toimivien opettajien – arkeen. Suurten ja näyttävien kaupunginosakeskuksien (jollaisina monet koulut nykyisin toimivat) ohella tämä koskee myös pienempiä rakennuksia.

Alt Arkkitehtien ja Arkkitehtitoimisto Karsikkaan suunnittelema Tuupalan puukoulu Kuhmossa on kaunis esimerkki tällaisesta käyttörakentamisesta. Kokonaisuus muodostuu yksinkertaisista, kuutiomaisista lautaverhoilluista päärakennusmassoista, sekä piharakennuksista. Niiden synnyttämä tilasarja tarjoaa sympaattisia, kauniisti rajattuja tiloja päiväkoti- ja alakouluikäisille käyttäjille. Sisätilassa paikallisesti tuotettujen CLT-elementtien puupinta on näkyvissä monissa paikoin. Huoneet kerääntyvät miellyttävien aulojen ympärille. Korkea aulatila portaineen ja luonnonvaloineen on kauniisti toteutettu. Huolellisesti suunniteltu arkkitehtuuri ja onnistunut akustiikka muodostavat muistettavaa, monikäyttöistä, mittakaavaltaan vaihtelevaa sekä viihtyisää tilaa käyttäjien vivahteikkaan elämänmenon näyttämöksi.

Tuupalan puukoulu on ilahduttava muistutus siitä, että inspiroivaa, kokonaisvaltaisesti terveellistä elinympäristöä on mahdollista rakentaa myös sellaisissa hankkeissa, joiden käytössä ei ole erityisen mittavia taloudellisia resursseja.

Vuoden 2018 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2018 olivat Amos Rex -taidemuseo, Lallukan taiteilijakoti, Tiedekulma, Tuupalan puukoulu ja Uusi lastensairaala.

Uusi lastensairaala

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2018

Siirry takaisin sivun alkuun