Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2017

Helsingin kaupunginteatteri

Rakennusta kunnioittava hienovarainen uudistaminen ja tekninen taituruus näkyvät hienolla tavalla teatterin peruskorjauksessa.

Tiedot

Arkkitehtuuri

LPR Arkkitehdit Oy

Tilaaja

Helsingin teatterisäätiö

Urakoitsija

SRV

Sijainti

Helsinki

Laajuus

27 300 m²

Valmistusvuosi

2017

Lyhyesti

Kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi koko rakennus on peruskorjattu. Rakennusta kunnioittava hienovarainen uudistaminen ja tekninen taituruus näkyvät hienolla tavalla teatterin peruskorjauksessa. Timo Penttilän arkkitehtuurin erityisominaisuudet on kyetty säilyttämään ja osin myös palauttamaan alkuperäiseen asuunsa huolimatta rakennukseen tuodusta uudesta tekniikasta.

Arno de la Chapelle

Esiraadin perustelut

Helsingin kaupunginteatteri valmistui vuonna 1967, jolloin Suomi juhli viidettäkymmenettä vuottaan itsenäisenä valtiona ja kansakuntana. Vuosikymmen oli Suomessa modernin arkkitehtuurin kehityskautta, jonka aikana teollistuva Suomi siirtyi myös rakentamisessa teolliseen tuotantoon ja kohti rationaalista tehokkuutta korostavaa arkkitehtuuria.

Kaupunginteatteri on suuri julkinen rakennus, joka ottaa, rohkeasti mutta myös erittäin hienovaraisesti, haltuunsa paikan keskellä puistoa. Lämpiötilojensa kautta rakennus on osa puistoa ja puisto osa rakennusta. Suurpiirteinen linjakkuus, hallittu massoittelu, harkittu materiaalien käyttö ja rakennuksen tarkka istutus maastoon tekevät rakennuksesta osan puistomaisemaa ja katsojalle jää vaikutelma, että puisto edelleen hallitsee kokonaisuutta.

Kaupunginteatterin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennus on peruskorjattu kokonaisuudessaan – myös 1980-luvulla laajennuksena rakennettu Studio Elsa. Peruskorjauksen suunnitellut LPR Arkkitehdit Oy on eräs Suomen kokeneimpia ja ansioituneimpia peruskorjaus- ja restaurointisuunnitteluun erikoistuneita arkkitehtitoimistoja. Toimiston työlle on tyypillistä alkuperäistä rakennusta kunnioittava hienovarainen uudistaminen modernein keinoin ja tekninen taituruus. Nämä piirteet näkyvät hienolla tavalla Helsingin kaupunginteatterin peruskorjauksessa, jossa Timo Penttilän arkkitehtuurin erityisominaisuudet on ymmärtäen kyetty säilyttämään ja osin myös palauttamaan alkuperäiseen asuunsa huolimatta rakennukseen tuodusta uudesta ja massiivisesta tekniikasta.

Vuoden 2017 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2017 olivat Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus, Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus, Roihuvuoren ala-asteen peruskorjaus ja Tarton Paavalin kirkon ja seurakuntakeskuksen restaurointi.

Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2017

Siirry takaisin sivun alkuun