Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2017

Tarton Paavalinkirkko ja seurakuntakeskus

Restaurointi perustuu huolellisiin arkistotutkimuksiin ja niiden pohjalta harkittuihin, nykyrakentamisen tekniikkaa taitavasti hyödyntäviin ratkaisuihin.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehdit Merja Nieminen ja Kari Järvinen

Tilaaja

Tartu St Paul's Church Foundation

Urakoitsija

Nordecon OÜ

Sijainti

Tartto, Viro

Laajuus

6 198 m²

Valmistusvuosi

2015

Lyhyesti

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema ja yhtenä hänen merkkityönään pidetty Tarton Paavalinkirkko vihittiin käyttöön vuonna 1917. Rakennuksen arkkitehtoniset arvot on onnistuttu hienosti puhdistamaan esille. Rakennuksen kellariin on rakennettu uusi krypta ja kolumbaario sekä pihalle muistolehto. Uusien ja vanhojen rakennusosien suhde toisiinsa on onnistunut ja harmoninen.

Jari Jetsonen

Esiraadin perustelut

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema Tarton Paavalinkirkko vihittiin käyttöön vuonna 1917. Sisätiloiltaan kirkko valmistui vuonna 1919. Tyylillisesti rakennus edustaa Saarisen siirtymävaihetta jugendista klassisismiin ja sitä pidetään yhtenä hänen merkkitöistään. Rakennuksen elinkaari on sisältänyt dramatiikkaa, sillä se paloi toisen maailmansodan aikana. Neuvosto-Viron aikaan rakennus toimi jopa varasto- ja kirpputorikäytössä.

Arkkitehdit Merja Nieminen ja Kari Järvinen suunnittelivat rakennuksen restauroinnin, joka valmistui vuonna 2015. Restaurointisuunnitelma perustuu vuonna 2006 järjestetyn kutsukilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Rakennuksen arkkitehtoniset arvot on onnistuttu hienosti puhdistamaan esille. Toteutus perustuu huolellisiin arkistotutkimuksiin ja niiden pohjalta harkittuihin, nykyrakentamisen tekniikkaa taitavasti hyödyntäviin ratkaisuihin. Rakennuksen kellariin on rakennettu uusi krypta ja kolumbaario sekä pihalle muistolehto, jota kolumbaarion valolyhdyt rajaavat. Uusien ja vanhojen rakennusosien suhde toisiinsa on onnistunut ja harmoninen. Taiteilijoiden kanssa tehdyn yhteistyön tulokset täydentävät kokonaisuuden vaikuttavaksi arkkitehtoniseksi kokemukseksi.

Vuoden 2017 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2017 olivat Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus, Helsingin kaupunginteatterin peruskorjaus, Roihuvuoren ala-asteen peruskorjaus ja Tarton Paavalin kirkon ja seurakuntakeskuksen restaurointi.

Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2017

Siirry takaisin sivun alkuun