Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2014

Puolan-juutalaisten historian museo

Puolanjuutalaisten historian museolle myönnettiin ensimmäinen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtitoimisto LAHDELMA & MAHLAMÄKI, paikallisena yhteystyökumppanina Kurylowicz & Associates

Tilaaja

Varsovan kaupunki, Puolan kulttuuriministeriö

Urakoitsija

Polimex – Mostosal SA

Sijainti

Varsova

Laajuus

18 300 m²

Valmistusvuosi

2013

Lyhyesti

Puolanjuutalaisten historian museo avasi ovensa yleisölle Varsovassa keväällä 2013. Museon perusnäyttelyn, joka esittelee Puolanjuutalaisten tuhatvuotista historiaa, on suunniteltu avautuvan syksyllä 2014. Museo sijaitsee paikalla, joka oli aikanaan juutalaisen Varsovan sydän – alueella, jonka natsit muuttivat Varsovan ghetoksi toisen maailmansodan aikaan. Merkityksellinen sijainti vaati erityistä harkintaa rakennuksen arkkitehdeiltä.

Photoroom.pl

Esiraadin perustelut

Puolanjuutalaisten historian museossa symboliikka materialisoituu arkkitehtuuriksi vailla turhaa retoriikkaa. Rakennuksen karsittu ulkoinen ilme kunnioittaa paikan historiaa sodanaikaisen Varsovan ghettoalueen sydämessä ja luo kunnioittavan kehyksen vielä rakenteilla olevalle näyttelylle puolanjuutalaisten historiasta. Rakennus muodostaa yhdessä viereisen kansannousun sankareiden muistomerkin kanssa parin ja todistaa arkkitehtuurin kyvystä empatiaan.

Ulkoisen hahmon pidättyväisyyden vastaparina toimii rakennuksen keskusaula, joka vapaamuotoisena johdattaa kävijän symbolisesti kohti tulevaa. Aulan halkeaman vapaa geometria on saanut inspiraationsa hepreankielisestä ilmaisusta ”yum suf”, joka tarkoittaa Punaisen meren halkeamista tai suomeksi ”Kaislamerta”. Aulan kantavien seinämien orgaaninen muotokieli on sekä suunnittelun että toteutuksen näkökulmasta äärimmäisen vaativa tehtävä, joka on osattu ratkaista tinkimättömästi ja vailla kompromisseja. Teräs- ja betonirakentamisen parasta kansainvälistä osaamista yhdistävä lopputulos liittää yhteen myös esivalmistuksen ja käsityön perinteet. Sisätilojen hiottujen betonipintojen kiviaineksena on käytetty paikallista kalkkikivihiekkaa, joka sävyttää yksiaineisen luolamaisen sisätilan tunnelman betoninharmaasta kohti lämmintä valoa.

Kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voittoon vuodelta 2005 perustuva Puolanjuutalaisten historian museo jatkaa suomalaisten ulkomaille suunnittelemien kulttuurirakennusten sarjaa ja päivittää sen vakuuttavalla tavalla nykyhetkeen. Rakennus on korkea veisu suomalaisesta osaamisesta ja toteutettu kansainvälisen yhteistyön tuloksena. Hankkeen vaatimustaso ja suunnitteluprosessin pitkällinen läpivienti ovat edellyttäneet poikkeuksellista kokonaisuuksien hallintaa ja alkuperäisen vision tinkimätöntä kunnioittamista. Lopputulos välittää universaalin kokemuksen kansallisuuksista tai uskonnoista riippumatta.

Vuoden 2014 ehdokkaat

Ensimmäisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaina vuonna 2014 olivat  Serlachius-museo Göstan paviljonki Mäntässä, Helsingin yliopiston pääkirjasto Kaisa-talo, Puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa sekä Seinäjoen pääkirjasto Apila.

Siirry takaisin sivun alkuun