Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2014

Serlachius-museo Gösta, Göstan paviljonki

Uusi ja vanha museo muodostavat yhdessä rantaan avautuvan puutarhan kanssa ainutlaatuisen ja mieleenjäävän miljöön.

Tiedot

Arkkitehtuuri

MX_SI architectural studio, paikallisena yhteistyökumppanina Huttunen-Lipasti-Pakkanen

Tilaaja

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö

Urakoitsija

Jämsän Kone- ja Rakennuspalvelu Oy

Sijainti

Mänttä

Laajuus

5 700 m²

Valmistusvuosi

2014

Lyhyesti

Serlachius-museot Gösta ja Gustaf tarjoavat Mäntässä kohtauspaikan korkeatasoisen taiteen ja hyvien tarinoiden ystäville. Taidemuseo Göstassa nähdään vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä ja aina myös helmiä Gösta Serlachiuksen taidesäätiön omista kokoelmista, jotka kuuluvat Pohjoismaiden suurimpiin yksityisiin taidekokoelmiin. Museon laajennus, Göstan paviljonki, avattiin kesällä 2014.

Pedro Pegenaute

Esiraadin perustelut

Museo on omaperäinen rakennus, jonka arkkitehtuuri onnistuu monitasoisesti. Uusi Gösta on huomattavasti suurempi kuin viereinen vanha museorakennus, Joenniemen kartano. Arkkitehdit ovat onnistuneet luomaan vaikeasta lähtökohdasta toimivan museokokonaisuuden. Uusi ja vanha muodostavat yhdessä rantaan avautuvan puutarhan kanssa ainutlaatuisen ja mieleenjäävän miljöön. Työ perustuu yleisen arkkitehtuurikilpailun voittoon vuonna 2011.

Göstan paviljonki toimii monikäyttöisesti ja on ratkaisuiltaan selkeä. Muodon ja tilan käsittely on taitavaa. Barcelonalaiset arkkitehdit tuovat Göstan paviljongin myötä raikasta ja uudenlaista henkeä suomalaiseen arkkitehtuuriin. Taiteen kansainvälisyys näkyy näin myönteisesti myös itse arkkitehtuurissa.

Kansainvälisyyden ohella Gösta jatkaa suomalaista puurakentamisen perinnettä. Gösta on 2000-luvulla alkaneen puurakentamisen uuden nousun merkkiteos. Sen arkkitehtuuri uudistaa perinnettä ja kertoo puun käytön mahdollisuuksista. Suomalaisen arkkitehtuurin kokonaiskuvassa Gösta näkyy kansainvälisyyden, perinteen ja uutta hahmottavan suunnittelun kiehtovana yhdistelmänä.

Tärkeänä julkisena rakennuksena Gösta voimistaa Mäntän julkisuuskuvaa. Arkkitehtuuri voi parhaimmillaan toimia myös koko kaupungin identiteetin rakentajana.

Vuoden 2014 ehdokkaat

Ensimmäisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaina vuonna 2014 olivat  Serlachius-museo Göstan paviljonki Mäntässä, Helsingin yliopiston pääkirjasto Kaisa-talo, Puolanjuutalaisten historian museo Varsovassa sekä Seinäjoen pääkirjasto Apila.

Puolan-juutalaisten historian museo

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2014

Siirry takaisin sivun alkuun