Arkkitehtuurin Finlandia -ehdokas 2020

Toritalo Kotka

Rakennus on oivallinen esimerkki siitä, miten vakiintunutta kaupunkiympäristöä voidaan täydentää oman aikansa arkkitehtuurilla.

Tiedot

Arkkitehtuuri

Arkkitehtitoimisto Jani Prunnila Oy / Jani Prunnila

Tilaaja

Tiina Halonen, Agda Kolmijoen perikunta

Urakoitsija

Oy Rakennuspartio

Sijainti

Kotka

Laajuus

1340 m²

Valmistusvuosi

2019

Lyhyesti

Vuonna 2019 Kotkaan valmistunut Toritalo on oivallinen esimerkki siitä, miten vakiintunutta kaupunkiympäristöä voidaan täydentää oman aikansa arkkitehtuurilla. Uusi asuintalo asettuu sovinnollisesti viereisten, eri aikakausien rakennusten väliin ja kiinnittyy tyylikkäänä ja itsevarmasti osaksi Kotkan kauppatorin kaupunkikuvaa. Kotkan Toritalo syntyy aivan tavallisista asuntorakentamisen aineksista, mutta taitavalla suunnittelulla ja kulttuuritahdolla se yltää omasta pienuudestaan perustamatta huomattavaksi arkkitehtuuriksi.

Jani Prunnila

Esiraadin perustelut

Vuonna 2019 Kotkaan valmistunut Toritalo on oivallinen esimerkki siitä, miten vakiintunutta kaupunkiympäristöä voidaan täydentää oman aikansa arkkitehtuurilla. Uusi asuintalo asettuu sovinnollisesti viereisten, eri aikakausien rakennusten väliin ja kiinnittyy tyylikkäänä ja itsevarmasti osaksi Kotkan kauppatorin kaupunkikuvaa. Rakennuksen mittasuhteet ja ikkuna-aukotus jatkavat luontevasti korttelin julkisivuja hienovaraisten korostusten maustamana. Vuokrakäytössä olevan rakennuksen aulan läpinäkyvyys sitoo elämyksellisesti vanhan sisäpihamiljöön edessä olevaan toriin.

Arkkitehdin ja tilaajan hedelmällinen yhteistyö näkyy kulttuuritietoisina ratkaisuina, joissa paikallinen historia saa uuden kerroksen ja tuottaa samalla edellytykset säilyttää ja ylläpitää saman pihapiirin kaupunkimaiset kivi- ja puutalot kokonaisuutena. Kotkan Toritalo syntyy aivan tavallisista asuntorakentamisen aineksista, mutta taitavalla suunnittelulla ja kulttuuritahdolla se yltää omasta pienuudestaan perustamatta huomattavaksi arkkitehtuuriksi.

Vuoden 2020 ehdokkaat

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaina vuonna 2020 olivat Aalto-yliopiston uusi kampusrakennus, Helsingin Olympiastadion, K-Kampus ja Toritalo Kotka.

Helsingin Olympiastadionin peruskorjaus

Arkkitehtuurin Finlandia -voittaja 2020

Siirry takaisin sivun alkuun